Здравният министър без реакции от ваксината

Все повече ставали желаещите да се имунизират срещу COVID-19

Политика
08:49 - 29 Декември 2020
1816
Здравният министър без реакции от ваксината

Здравният министър проф. Костадин Ангелов увери, че не изпитва никакви сериозни странични реакции от първата доза ваксина, която му бе поставена в неделя срещу COVID-19. Той призна в ефир, че единствено усещал лека болка при натиск върху мястото на убождането (ваксината се администрира мускулно). Най-голямата новина е, че ваксините са в България и изпълнихме това, което обещахме. Те стигнаха до всички области, заяви пред БНТ той. 

"В самото начало, когато подписахме договорите с фирмата-производител, тя трябваше да достави ваксините във всички 28 точки в страната. В един момент разбрахме, че доставката ще е по-скоро символична, за да покаже силата на Европа. Ваксините дойдоха само в С

Запитан повече ли стават желаещите да се ваксинират, той отвърна: "Желаещите стават всеки ден повече и повече. Това е нормално, защото вече излезе кратката характеристика на продукта и тази информация е достъпна на всеки".

"Лекарите ще съветват пациентите коя е най-добрата ваксина за тях. Не очаквайте от мен или министерството да сме дистрибутори на ваксини или да говорим за конкретни ваксини. Напротив - ние ще говорим за ваксинирането като процес и ползата от него, защото ваксините са спасили човечеството", заяви министърът.

"Неизвестните около вируса са все още много. По-важно е, че ваксината, която е доставена у нас, изгражда имунитет и това е доказано. Достига стойност, които да предпазват от вируса около 20-тия ден след второто поставяне", каза още той.

Снимка: Агнес Методиева