Здравният министър бил спокоен за хода на епидемията

Бързите антигенни тестове рядко "хващали" британския вариант, разкри проф. Ангелов

Политика
12:18 - 06 Март 2021
3870
Здравният министър бил спокоен за хода на епидемията

Засега не се предвижда единно затягане на мерките в цялата страна. Това коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов във Велико Търново.

Според министъра няма да бъде логично поредно „затваряне” на цялата страна, защото то няма да бъде справедливо за всички населени места и хора. Той посочи, че във Великотърновска област за последните четири дни заболеваемостта е 165 човека на 100 000 души, докато в Бургас този индекс надхвърля 300, а в Кюстендил 400 заболели на същия брой население.

Затова според Ангелов е подходящо въвеждането на локалните мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. Той поясни, че спирането на плановия прием и на плановите операции в някои от болниците е предпазна мярка за разпространението на британския щам в лечебните заведения, защото той много трудно се хваща от бързите антигенни тестове.

Здравният министър обясни, че над 90% от пробите в Кюстендил и Бургас са от британския подвид на COVID-19 а за цялостната картина в страната се чакат резултатите от изследване в Германия. Проф. Ангелов допълни, че  страната ни е изпратила 600 проби за изследване в Германия, за да се прецени каква е честотата на разпространението на британския щам на коронавируса у нас.