Здравният министър похвали лечението с антитела

Здраве
18:00 - 03 Февруари 2022
2177
Здравният министър похвали лечението с антитела

Приложението на моноклонални антитела в лечението на COVID-19 показва добра ефективност. Това каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване.

Данните са събрани в Министерството на здравеопазването от болниците, в които те се прилагат, обясни тя. По думите ѝ всекидневно се следят количествата на използваните моноклонални антитела, като при нужда се преразпределят между болниците. „Няма болница, в която да липсват”, увери министър Сербезова. Те се прилагат само, когато има показания за тях. Приключила е процедура за доставка на допълнителни количества.

В отговор на въпрос за доставка на лекарството молнупиравир министър Сербезова посочи, че на 12 януари Министерството на здравеопазването е подписало договор с единствения оторизиран търговец на едро за доставката му и той ще влезе в сила след издаването на разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата. След това ще бъде направена заявката, уточни тя.

От няколко седмици у нас това лечение се прилага и доболнично - в ковид зоните на болници и поликлиники, без да е необходима хоспитализация на пациентите.