Здравният министър представя плана за ваксинациите

Новини
10:12 - 04 Декември 2020 (обновена)
3175
Здравният министър представя плана за ваксинациите

„Националният план на България за ваксиниране е разработен от работна група, заедно със специалисти. Използвани са указания на СЗО и планове на държави членки. Той е съобразен с българското здравеопазване. Той е динамичен и съобразен с обстановката”, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Разработени са фази за ваксиниране на българските граждани. В първата попадат медицинският персонал от лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацеври, пом.-фармацевти. Това са високорискови групи, които могат да предадат заразата, а ваксината ще им помогне да изпълняват служебните си задължения. 

Втора фаза – педагози, потребители на соц. услуги и служители във ферми за норки - 112 080 лица.

Трета фаза – служители, участващи в дейности по поддържането на държавата, например тези във ВиК сектора. Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ. 

Четвърта фаза – възрастни на и над 65 г. и хора с придружаващи заболявания. Очакваният брой е 1 800 000.  

Пета фаза – уязвими групи заради начина им на живот. Броят ще се определи отново на база изготвени списъци. 

Първото съвещание на Националния ваксинационен щаб ще се проведе днес в 15 часа. Целите са приемане, спазване на условията на ваксините и прецизиране на очакваните за ваксинация контингенти, уточни проф. Гигов.

„Очакваме, че щабът ще изпълни поставените му задачи. Много моменти, които ще бъдат разгледани, са консултирани със съответните медицински и браншови организации”, добави още началникът му.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отбеляза, че България е слязла с едно място надолу по заболеваемост в Европейския съюз. Така вече заемаме 11 позиция.

„За съжаление 14-дневната смъртност е висока и по този показател сме на първо място. Убеден съм, че ако спазваме мерките, ще се справим”, посочи доц. Кунчев.

Кунчев допълни, че ваксината ще започне да се използва веднага, щом се появи. Отново изясни, че тя ще бъде доброволна. Здравният министър разясни, че 51% от леглата за пациенти без усложнения са заети. 40% е заетостта на леглата за хората, нуждаещи се от интензивни грижи. Най-висок процент запълнени легла има в Шумен и в Ямбол.