Здравословното хранене брани от бъбречна криза

Плодовете и зеленчуците намаляват и албумина в урината, сочи изследването

Здраве
16:28 - 25 Септември 2019
3105
Здравословното хранене брани от бъбречна криза

Спазването на здравословна диета - с повече плодове, зеленчуци и риба, може да намали риска от хронично бъбречно заболяване с 30 процента, съобщи в. "Дейли мейл".

Учени от университета "Бонд" в Австралия анализираха начина на хранене на повече от 630 000 души за едно десетилетие. Така установиха, че предпочитащите плодове, зеленчуци и риба пред преработени меса, сол, газирани напитки и сладко, са с много по-здрави бъбреци. Здравословното хранене предполага също консумация на ядки, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти.

Здравословното хранене намалява и опасността от албуминурия - наличието на албумин в урината. Този протеин е важен за изграждането на мускулите, възстановяването на тъканите и борбата с инфекциите. Наличието му в урината показва, че бъбреците не пречистват добре кръвта.

Хроничните бъбречни заболявания често се причиняват от други болести, които натоварват бъбреците - като високо кръвно, диабет, висок холестерол.

Продължителната употреба на някои лекарства, като нестероидните противовъзпалителни, също може да предизвика проблеми.

Хроничните бъбречни заболявания варират от сравнително леки и безсимптомни състояния до бъбречна недостатъчност, при която органите въобще не работят.

Учените са анализирали резултатите от 18 изследвания по въпроса с общо 630 108 участници, проследени средно 10,4 години.