Зелен и бял билет ще се въвежда и при по-малко прашен въздух в София

Потенциалната годишна смъртност от замърсяването в столицата е 2880 души

Новини
20:33 - 21 Юни 2024
3179
Зелен и бял билет ще се въвежда и при по-малко прашен въздух в София

Зелен билет на цена от левче ще се въвежда в София и при по-ниско замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Това е заложено в доклад с промени за определянето на механизма за вземането на оперативни мерки при мръсен въздух на зам.-кмета Надежда Бобчева и общински съветници от ПП-ДБ-СС.

Досега по-евтини билети се пускаха при измерени над 200 микрограма прах на кубичен метър въздух, а занапред ще се активират при измерени между 101 и 150 микрограма. Освен това вече ще се отчита и концентрацията на ФПЧ2,5, като лимитът е от 51 до 75 микрограма на кубичен метър. При тези показатели коли без Евро 5 и Евро 6 няма да могат да влизат в малкия ринг - зоната между булевардите “Васил Левски”, “Патриарх Евтимий”, “Ген. Скобелев”, “Сливница” и ул. “Опълченска”. Изключение се прави за собственици на жилища в района и тези на специален режим.

Безплатният “бял билет" пък ще се въвежда при отчетено замърсяване и прогноза на две станции за ФПЧ10 над 150 микрограма на кубичен метър и над 75 при ФПЧ2,5. И тук ще важи забраната за влизане в малкия ринг, както и безплатно паркиране в буферните паркинги.

“Това е наложително предвид сериозните последствия за здравето, go кoитo води продължителното излагане на високи нива на замърсяване с фин прах. Те включват болести на сърдечно-съдовата система, рак на белия дроб, хронични и остри респираторни заболявания и др.”, пише в доклада.

По данни на Световната здравна организация България се нарежда на трето място в света по смъртност, причинена от замърсяване на въздуха, с 217,3 смъртни случая на 100 000 души. Отнесено към Столичната община, данните показват потенциална годишна смъртност от 2880 души.

Това е тежък социален данък, който нашето общество трябва да спре да плаща. Трябва да се обърне сериозно внимание и на факта, че към този момент Столичната община не взема предвид при изпълнението на мерки за намаляване на замърсяването концентрациите на ФПЧ2,5. По данни на СЗО именно тези фини прахови частици водят до по-сериозни увреждания на здравето и трябва да бъдат третирани с особено внимание.