Зеленски поиска от творците нов Чаплин, който да докаже, че киното не е нямо

Украинският президент отправи видеообръщение към Международния филмов фестивал в Кан

Актуални новини
12:03 - 18 Май 2022
1642
Зеленски поиска от творците нов Чаплин, който да докаже, че киното не е нямо

"Необходим ни е един нов (Чарли) Чаплин, който да докаже, че киното не е нямо" пред войната в Украйна, заяви тази вечер украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение, което отправи при откриването на 75-ото издание на международния филмов фестивал в Кан, предаде Франс прес.

"Ние ще продължим да се бием, нямаме друг избор. . . Убеден съм, че "диктаторът ще загуби", каза Зеленски пред световния кино елит, събрал се във френския град на Ривиерата. Той имаше предвид руския президент Владимир Путин и филма на Чарли Чаплин "Великият диктатор". Зеленски на няколко пъти спомена името на легендарния комик.

Видеообръщението на украинския президент в първия момент предизвика изненада в залата, след което публиката избухна в овации, констатира журналистка от АФП. В близо 10-минутното си изказване Зеленски осъди войната, която Русия води в Украйна, и призова кинодейците да не пазят мълчание.

"Ще си мълчи ли киното или ще говори" за войната, попита украинският президент. "Необходим ни е един нов Чаплин, за да ни докаже днес, че киното не е нямо. . . Омразата ще изчезне, диктаторите ще умрат", подчерта Зеленски.