Зеленски предупреди в ООН, че Русия планира атаки срещу атомни централи

Актуални новини
18:30 - 25 Септември 2024
1558
Зеленски предупреди в ООН, че Русия планира атаки срещу атомни централи

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди пред Общото събрание на ООН, че руското ръководство планира атаки срещу атомните електроцентрали в страната му:

"Изглежда сега Путин планира нападения по нашите атомни електроцентрали и тяхната инфраструктура, като целта е те да бъдат изключени от електропреносната мрежа. Между другото - с помощта на сателити на други държави".

Зеленски постави под въпрос искреността зад предложените от Бразилия и Китай планове за постигане на мир в Украйна.

"Вече се срещнах с лидери от Индия, Гватемала, Япония, Италия, Турция, Финландия, Канада Парагвай, Словения, Германия и други, срещите ми ще продължат, това са различни части на света и различни култури и начин на живот, но те споделят едно и също разбиране - нужен е мир и трябва да е истински, справедлив мир".

"Когато някои предлагат алтернативи, половинчати планове за споразумение, т.нар. набор от принципи, така не само се игнорира интереса и страданието на украинците, които са засегнати най-силно от войната, както и реалността, но и дава на Путин политическото пространство да продължи с войната и да оказва натиск върху света, за да бъдат повече страни под негов контрол", допълни украинският президент.