Зеленски разкри стратегията за връщане на Донбас и Крим

По думите му тя трябва да включва четири основни елемента

Свят
14:03 - 30 Октомври 2019
1333
Зеленски разкри стратегията за връщане на Донбас и Крим

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разкри подробности от стратегията на Киев за реинтеграция на Донбас и Крим. Той направи това по време на форума RE:THINK в Мариупол, информира "Интерфакс-Украйна".

По думите му тази стратегия трябва да включва четири основни елемента. Първият от тях - прозрачност и публичност. Зеленски поясни, че властта не само трябва да се отчита пред обществото за действията си, но и да решава проблеми с иницииране на мащабен национален диалог. Вторият елемент, по думите му, е системна информационна политика, която включа възпитаване на читателите и зрителите от медиите с цел повишаване на медийната им грамотност.

Друг елемент от стратегията за реинтеграция на регионите е реализъм. Според Зеленски украинците трябва да са наясно, че няма да е възможно да се върне Крим лесно и бързо с военни средства. Освен това важно е да се разбере, че "утре на окупираната територия на Донбас всички хора няма да започнат да говорят на украински език". Зеленски смята, че украинците не трябва да подхранват никакви илюзии за това.

Четвъртият елемент от стратегията на Зеленски е способността на държава да я прилага на практика.

По-рано украинският президент заяви, че безопасната реинтеграция трябва да е последният от три етапа за прекратяване на войната в Донбас. Първият етап - прекратяване на конфликта, а вторият - примирие.