Зеленски се оплака на Макрон от Русия

Украинският президент обсъдил "ядрения тероризъм" на Москва в Запорожката АЕЦ

Новини
17:29 - 16 Август 2022
1801
Зеленски се оплака на Макрон от Русия

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е обсъдил "ядрения тероризъм на Русия" в Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна по време на разговор с френския си колега Еманюел Макрон, съобщава "Ройтерс".

В Туитър той не даде повече подробности за проведената дискусия относно централата, която беше превзета от Русия през март след нахлуването й в Украйна на 24 февруари.

Вчера Зеленски призова света да покаже "сила и решителност", за да защити атомната електроцентрала - най-голямата в Европа, след обстрела в близост до нея, за който Киев и Москва се обвиняват взаимно.

"Продължава диалогът с френския президент Еманюел Макрон. Информиран е за ситуацията на фронта, за руския ядрен тероризъм в Запорожката атомна електроцентрала", написа украинският президент в социалната медия.

"Благодарих му за осезаемата помощ на Франция за отбраната. Обсъдихме макрофинансовата помощ за Украйна и предизвикателствата, свързани с продоволствената сигурност. Трябва да увеличим санкциите срещу Русия", посочва още той.

Международната общност ще държи Русия отговорна за нейната агресия и Русия трябва да носи пълна отговорност за своите незаконни действия в Украйна", се казва в документа.