Зеленски: Силите ни напредват в южната част на страната

Украйна
12:11 - 10 Юли 2023
1404
Зеленски: Силите ни напредват в южната част на страната

Украинските войски продължават да отвоюват контролирани от Русия райони в югоизточната част на страната, заяви днес президентът Володимир Зеленски. Той посочи, че силите на Киев са "поели инициативата", след като по-рано настъплението им вървеше с бавни темпове, предаде Ройтерс.

Според информация към тази сутрин украинските войски досега са си върнали контрола върху 169 квадратни километра в южната част на фронта и 24 кв. км около източния град Бахмут в рамките на своята контраофанзива, започнала в началото на миналия месец.

Според руски източници тежки боеве се водят край Бахмут - градът, превзет от руската частна военна компания "Вагнер" през май след продължила месеци обсада. Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че в района е разположена една от неговите части. 

Оборудвани с все по-усъвършенствано западно оръжие след повече от 500 дни война, силите на Украйна започнаха очаквана контраофанзива, съсредоточена досега върху превземането на редица селища в югоизточната част на страната. Украинската армия също така се опитва да си върне районите около Бахмут, отбелязва Ройтерс.

Заместник-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр написа в комуникационното приложение Teлеграм, че се водят тежки боеве в два района в югоизточната част на страната.

"Затвърждаваме завоеванията си в тези райони", каза тя. По думите ѝ руските войски защитават Бахмут, докато украинските сили са регистрирали "известен напредък" в района на южния фланг на града.

Голямо внимание през последните дни беше насочено към село Клишчеевка, разположено на височини южно от Бахмут.

В Телеграм Кадиров написа, че бойците от неговия батальон "Ахмат" се намират "в трудния сектор Бахмут". Той публикува видеоклип с командир на бронирана машина близо до Клишчеевка. В руски информации от последните дни се предполагаше, че Кадиров, чиито сили са активни от началото на руската инвазия, е болен, ранен или "в отпуск".

Министерството на отбраната на Русия заяви, че силите му са отблъснали украинските войски край Бахмут, като боевете се водят в тежки условия "не само поради ежедневната интензивност на огъня и сраженията, но и поради топографията. Линията на съприкосновение минава между два хълма."

Твърденията на воюващите страни не са потвърдени по независим път.