Зеленски забрани на министри и чиновници почивки в чужбина

Ако искат да си почиват, нека го правят извън служата си, отсече президентът на Украйна

Новини
08:27 - 24 Януари 2023
1795
Зеленски забрани на министри и чиновници почивки в чужбина

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Съветът за национална сигурност и отбрана е взел принципно решение за забрана за пътуването на официални лица в чужбина. Тя се отнася за всички служители на централното правителство и на различни други нива на местните власти.

"Това се отнася за служителите на реда, народните представители, прокурорите и всички, които трябва да работят за държавата и в държавата. Ако искат да си починат сега, ще си починат извън държавната служба. Служителите вече няма да имат право да пътуват в чужбина за почивка или с друга недържавна цел", заяви президентът във вечерно обръщение.

Този седмица президентът ще обяви ключови решения
Съгласно решението по време на мобилизация и военно положение държавните служители могат да пътуват извън Украйна само в командировка. Отбелязва се, че кабинетът на министрите трябва да промени разпоредбите за преминаване на държавната граница в рамките на пет дни.

Зеленски не назова имена, но украинските медии съобщиха, че заместник-главният прокурор Олексий Симоненко е отишъл на почивка в Испания - в колата на украински бизнесмен - в навечерието на Нова година. Новинарската агенция УНИАН съобщи, че той вече е бил помолен да напише писмо за оставка.