Земеделци тровят деца и пчели в Плевенско, държавата мълчи (ВИДЕО)

Икономика
20:35 - 21 Юли 2020
5718
Земеделци тровят деца и пчели в Плевенско, държавата мълчи (ВИДЕО)

Държавен чадър върху употребата на забранени от ЕС пестициди, конфликти на интереси, източване на европейски средства и пълно пренебрежение за живота на пчелите и здравето на хората разкрива Валя Ахчиева в новия си филм “Натровени деца за европейски пари”, качен на сайта euractiv.bg.

Последните къщи в малкото градче Долна Митрополия край Плевен са на самия път. От другата страна на шосето са поляните и футболното игрище. А до тях са нивите. Сега в тях се полюшват слънчогледи, но преди са били засети с ечемик и пшеница.

На 25 април миналата година, деца си играели на поляните. Подготвяли се за празник. И брали цветя за майките си. Видели трактор, който пръскал с нещо съседните ниви.

А на другата сутрин две майки преживели истински ад.!

Едната е майката на малкия Милен. Самото дете си спомня, какво се е случило с него в оня ден: “Отрових се” – така ми отговаря Милен. А майка му Ася Асенова разказва, как само няколко часа след като детето се прибрало от поляната, тя забелязала, че лицето му  почервеняло и се подуло. А Миленчо проплакал:

“МАМО, НЕ МОГА ДА ДИШАМ!”

Уплашили се родителите, грабнали детето и веднага отишли в Спешното отделение в Плевен. Там го изследвали и казали, че детето е натровено, но не знаят от какво. Изписали му инжекции, лекарства, капки и ги изпратили вкъщи. Родителите пазят и документа от болницата. Сами поели лечението на Милен и никой не им бил обърнал внимание.

А другата ужасена майка е на най-пострадалото от четирите деца в Долна Митрополия. С Албена Симонева отиваме в детската градина, за да ни покаже белега върху лицето на 6-годишната си дъщеря Алехандра.

Впрочем, и двете майки подписаха пред мен декларация, че са съгласни да снимаме и да разпитваме децата им за този инцидент в нашето разследване.

Веднага видях белега от изгорено върху лицето на детето. Майката го описа с ръка пред камерата, разказвайки, как в оня ден, децата сами видели и машината, която пръскала с нещо ечемика. Но никой преди това не предупредил хората, които живеят в последните къщи на Долна Митрополия, че ще пръскат с отрова. Това твърди майката Албена. А малката Алехандра  възкликва: “Пареше ми лицето тук! То... много боли, когато пари! А ние събирахме цветя за майките! И… се отровихме!”

Виждам, че белегът на детето почти е изчезнал. Младата кожа бързо се възстановява. Но токсичната субстанция засяга и други органи и системи. Питаме за това и детската учителка на Алехандра в Детска градина “Здравец” – Невена Маринчева.

В деня на инцидента – 25 април 2019 г., не само деца са били натровени и с алергична реакция.

Много пчели са умрели. И всъщност, пчеларите в Долна Митрополия са надали вой. Заради отровените пчели. Но само един от тях – Мирослав Маринов е могъл да плати всички разходи, за да стартира процедурата по закон – “държавата прави проверка при подмор на пчели”.

И както разбрахме и в други случаи на отровени пчели в Плевенския регион години наред, когато земеделци пръскат нивите със забранени за ЕС препарати за растителна защита, ние сега за пореден път гледаме филма: “Държавата срещу пчеларите-жалбоподатели”! Вместо филмът да се казва: “Държавата срещу нарушителите на европейски забрани”.

А пчеларят Мирослав Маринов от Долна Митрополия разказва, че тогава, на 25 април миналата година, по време на много силен вятър, земеделският производител е ръсил с препарати ечемика и пшеницата в тези две ниви. И започнало тотално измиране на пчелите пред кошерите. Показва ни и кадри от тогава с умрели и умиращи пчели. Той впоследствие разбрал, че има и пострадали деца, които си играели на поляната. Но, толкова много време след инцидента нищо не се е случило. Нищо не се променило. Само бездействие на държавата и на институциите. Всичко било пълен абсурд! Вместо да се решат проблемите на пчеларите с техните щети, изведнъж контролните органи започнали проверки по пчелините. Дали не са били по европейски програми? И обърнали всичко. Не търсели причината и реалната вина. Не търсели защо има пострадали деца. Медиите дошли, отразили случката, вдигнал се шум за два-три дни и после… всичко притихнало!

Началникът на Общинската служба по земеделие в Долна Митрополия Диана Якимова много пестеливо отговаря, че собственик на двете ниви бил Стефан Стоянов, но в момента на проверката все още нямало сключен договор за наем с друго лице. И затова били приели, че собственикът си обработвал сам земята. Едва на следващия месец май бил представен  договор с наемателя – фирмата „Хелга – Светла Стоянова”. Питам началничката на земеделската служба, дали Светла Стоянова е майка на Стефан Стоянов?

Но тя отказа да ми отговори на този въпрос. Мислела, че аз сама трябвало да си проверя това.

Е, проверих. Долна Митрополия е малко градче. И хората веднага ми казаха, че всъщност Стефан е син на Светла Стоянова, чиято е фирмата „Хелга – Светла Стоянова”.

А освен това ми се стори, че в Общинската земеделска служба, сякаш се опитват да ми отклонят вниманието от фирмата. И ме препращат сякаш да търся в София собственика на двете ниви – Стефан. Защото, в Протокола за вземане на растителна проба  от контролния орган – Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, дирекцията в Плевен, пише, че Стефан живее в София.

Той бил обработвал земята – така ми отговориха в земеделската служба. Но от електронната система на същата служба, аз виждам, че фирмата, която е заявила обработването на тези две ниви през стопанската 2018-а-2019-а година е фирмата „Хелга-Светла Стоянова”!

Защото ечемикът и пшеницата са есенни култури. И фирмата ги е заявила за обработка още предишната есен на 2018-а. Така че, според данните в земеделската  електронна  система, майката обработва нивите на сина си. И същата фирма е бенефициент по Програмата за развитие на селските райони, както и по директните плащания.

И не в Долна, а в Горна Митрополия била зърнобазата на фирмата „Хелга – Светла Стоянова”. Била голяма, модерна селскостопанска база, изградена с европейски пари.

Отиваме в Горна Митрополия. И докато пътуваме натам, търся в интернет нещо за майката Светла Стоянова. И… изненада! Оказва се, че тя не е неизвестна жена! Била обявена от вестник „Български фермер” за… „АГРОБИЗНЕСМЕН НА 2018-ТА ГОДИНА”!

И тогавашният министър на земеделието Румен Порожанов и е връчил статуетката!  Ето и заглавията в медиите, които са истински суперлативи:

„От нивата до червения килим”, „ Дамите в селското стопанство”, „Светла Стоянова спечели „Агробизнесмен на годината”…

Питам се, как е възможно, агробизнесдамата на 2018-а година, само 5 месеца след червения килим, да се свързва с такъв инцидент с натровени деца? И никой досега в България, съвсем никой, да не я попита: „Кажете, механизаторът Боян Лазаров, който се е подписал върху Протокола за вземане на растителни проби от нивите същия ден на инцидента, като представител на земеделския производител – той ли пръска с Вашия трактор ечемика като Ваш служител?”

После Валя Ахчиева открива, че синът на Светла Стоянова - Стефан, е работил в ДФ „Земеделие” като старши експерт в Дирекция „Сапард”. Договорът му бил прекратен по взаимно съгласие на 15.01.2013 година. Но, аз знаех, че след това  бившият служител на Фонда е станал собственик и управител на консултантска фирма „Плевен Агро Консулт” ЕООД. А преди, докато Стефан е работел във Фонда, фирмата  била собственост на сестра му Гергина. И от Фонд „Земеделие” потвърждават, че техният бивш служител с фирмата си е извършвал консултантска дейност по „Програмата за развитие на селските райони”.

Фирмата пък била консултант по общо …207 проекта, за двата програмни периода! От тях били одобрени 176 проекта, а 31 са били отхвърлени.

Това е внушителен процент на одобрени проекти с консултант само една фирма! Над 80%!..., показва разследването на Валя Ахчиева.