Земеделският министър: Не можем да забраним вноса на македонско агнешко

Иван Иванов очаква 60-70% от месото на трапезата за Великден да е родно производство

Политика
10:20 - 19 Април 2022
1991
Земеделският министър: Не можем да забраним вноса на македонско агнешко

Земеделският министър Иван Иванов обяви, че очаква над 60-70% от агнешкото на трапезата за Великден и Гергьовден у нас да е от български произход. Но отсече категорично, че вносът на македонско месо не може да се осъществи, въпреки недоволството на бранша в България. 

По повод високите цени на агнешкото, той коментира пред "Марица":

"В резултат на повишените ресурси и повишените разходи за изхранване на животните, нормално е да се вдигне цената на агнешкото месо. В момента държавата полага максимално усилие да компенсира тези разходи, специално за животните, които са под селекционен контрол.

Покриваме на 100% разходите по технологична карта, които сме направили като анализ и изчисления. В размер на 38 лв. на глава животно ще бъде субсидията по т.нар. ковид мярка, като целта ни е да поддържаме и нивото на фермите с необходимите средства, които държавата осигурява, и съответно да осигурим нормална цена на пазара". 

И увери, че БАБХ затяга контрола върху вносното месо, за да не се допусне разгръщането на нелоялна конкуренция на пазара. 

На въпрос за забавянето на средствата за земеделците по различните програми, Иванов обяснява: 

"Съвсем наскоро Европейската комисия нотифицира т.нар. ковид помощ в размер на 143,5 млн. лв. От тях 111 500 000 лв. са осигурени със Закона за държавния бюджет 2022 г. и 32 000 000 лв. допълнителен ресурс, който ще бъде осигурен с постановление на Министерския съвет".