Жан Виденов ще възобновява отношенията ни с Русия

Разговори за общо явяване на изборите с БСП не са водени, заяви отцепилият се от столетницата депутат Красимир Янков

Новини
12:45 - 23 Май 2021
4453
Жан Виденов ще възобновява отношенията ни с Русия

Възобновяване на отношенията с Русия ще е сред водещите цели в политиката на новата лява коалиция "Ляв съюз за чиста и свята република", в която участва и Жан Виденов. Това обяви председателят й Иван Атанасов при представянето на коалицията днес.

"Левицата е разгромена и не е представена в последното Народно събрание. Имаме шанс да разбием олигархията, която тормози България 30 г. Смятаме, че има заплаха за България, нейния остатъчен суверенитет.

Жан Виденов е архитектът на коалицията

Нашата коалиция е съзнателно конструирана. Тя е патриотична и обединява комунисти, социалисти.

Тя е приятелски анонс, че искаме да поддържаме приятелски отношения с Русия", каза при представянето Атанасов, който обяви Жан Виденов за архитект на коалицията.

"Като лява алтернатива ще създаваме партия след изборите, сега участваме като личности, които ни е грижа за България. Тръгваме на политическа битка", каза още Атанасов.

Иван Атанасов разясни намеренията преди новите избори през юли

"Имаме да решаваме национални задачи. Да върнем на България чистата и свята република. Ще се борим за справедливост във всички сфери, за солидарност и да върнем достойнството на България и българските граждани. Ние сме за морал и почтеност в политиката. Ще сме единствената истинска промяна на тези избори", каза още Атанасов.

Сред мотивите да се включи в политиката, след като беше ръководител на проекта" Белене" и на пътната агенция, председателят на "Ляв съюз за чиста и свята република" посочи нуждата да се върнат цивилизованите индустриални отношение, да бъде изкоренена корупционната среда, премахнато огромното неравенство в страната, както и здравната криза. Атанасов сподели, че през декември е загубил съпругата си, която починала от COVID.

Сред членовете на новата формацията е и отцепилият се червен депутат Красимир Янков, който сега е председател на "Българска прогресивна линия".

"Левите политики се защитават от хора с леви убеждения. Не приемаме лявото да е забутано в ъгъла. Време е левият избирате да види нов хоризонт. Обществото има нужда от нова, прогресивна лява политика.

Отстояването правата на хората е наша цел във времена на здравни кризи.

Няма политическа партия или коалиция, която да мисли за това. Всички мислят за собственото си оцеляване. Никой не се сеща за дългосрочна стратегия за оцеляването на българския гражданин, за доходите му, за страха от трудния достъп до здравни грижи, Необходим е ясен ляв план, в центъра на който да е човекът", заяви Красимир Янков.

"Ние като коалиция ще следим внимателно отношенията на България към Русия. Ще даваме отпор на порочните действия, които България прави по нареждане на еди кой си. Ще отстояваме и България и черноморския басейн да са абсолютни зони на мира. Това предполага никакви враждебни действия към нашата страна. Нашият ляв съюз ще е сериозна политическа сила, която ще промени шахматното разпределение на България", каза и Емил Миланов от Национално движение "Русофили", които също са чат от новата коалиция.