Жеги и климатици побъркват енергийната система на Кипър

Необичайните за сезона горещини повишиха търсенето на електричество

Новини
17:32 - 06 Юни 2024
16665
Жеги и климатици побъркват енергийната система на Кипър

Необичайните за сезона горещини в Кипър повишиха търсенето на електричество, оказвайки значителен натиск върху енергийната система на страната, предаде за БТА кипърската агенция КНА.

Говорителят на оператора на Кипърската електропреносна система (TSOC) Чара Кузиапа каза пред КНА, че текущото търсене на електричество достига нива, които обикновено се наблюдават през юли. Във вторник пиковото търсене достигна 1017 МВт около 17:00 часа (местно време), като максимумът на конвенционалното производство на електроенергия е 900 МВт по време на вечерното голямо търсене в интервала от 18:00 до 21:30 ч.

Данните за конвенционалното електропроизводство не включват електричеството от фотоволтаици, които осигуряват значителна енергия през дневните часове, но тя все още не може да се съхрани за използване през нощта. Според Кузиапа максималното количество електричество, произведено от фотоволтаици,  е около 480 МВт около 13:00 ч., но спада до около 60 МВт след 18:00 ч. Тя добави, че

в момента се използва целият капацитет за производство на електричество от слънчева енергия.

Търсенето днес също се очаква да е високо и евентуално да надхвърли нивата от вторник. Вечерното пиково търсене се очаква да бъде около 920-930 MВт, каза Кузиапа.

По отношение на конвенционалния енергиен капацитет тя отбеляза, че в момента са налични 942 МВт. Тя също така обясни, че някои съоръжения са в процес на профилактика, но работят в периодите на пиково търсене.

„Ние работим на ръба, без никакви резерви“,

каза Кузиапа. „Ако няма неочаквани проблеми, предлагането трябва да е достатъчно.“

Основен блок в електроцентрала „Василикос“ с капацитет 120 МВт е в ремонт и се очаква да бъде включен в мрежата този следобед. Както Кузиапа каза, че ако това стане, чрез него ще се осигури така необходимия резервен капацитет.

Тя добави, че потенциални ограничения на мощността ще възникнат само ако съоръжението не може да бъде включено в мрежата, ако настъпи сериозна повреда в друго съоръжение или ако търсенето надвиши очакванията. Кузиапа посочи, че ситуацията се следи отблизо и ще бъдат направени допълнителни корекции, ако е необходимо.