Жени Начева: Пари в системата има достатъчно, но се разходват неефективно

Здравеопазването е приоритет на държавата, твърди проф. Радослав Гайдарски

У нас
11:35 - 22 Юли 2019
1974
Жени Начева: Пари в системата има достатъчно, но се разходват неефективно

В момента не е проблем приходната част и 8-те процента здравна вноска, която се плаща, а по-скоро ефективността на разпределение и на разходване на разходите. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пред БНР по повод предложението за нов здравноосигурителен модел.

По думите ѝ сектор здравеопазване е секторът с най-голям ръст на средствата всяка фискална година спрямо предходната.

"С над 6 до 10% има ръст в приходната част на бюджета и преди да започнем дебата за приходната част, трябва да започнем дебата върху това как се разпределят разходите и баланса в разходите. Другият важен момент е средствата, които се влизат извън здравните вноски в здравната система, да се изсветлят и да се въведе ред в техния обем, обхват, вид и стойности, които се заплащат от хората", каза Начева.

Най-голям е делът на доплащанията при разходите за лекарства, които не се финансират на 100%, някои медицински изделия, както услуги и дейности, които болниците включват в ценоразписите си. Именно този фрагмент ние желаем да изсветлим.

"Остойностяването на дейностите ще даде най-после прозрачност и яснота върху толкова дебатирания момент – достатъчни или не са тези здравни вноски. Защото ефективността на системата преди всичко трябва да започне от преоценка на разходите и баланса в разходите между отделните направления на медицината, които се заплащат. Обхватът на дейностите планираме да бъде същия, които в момента се заплащат от НЗОК, ние ще направим прецизен анализ на основния пакет с всички наши партньори в системата, с които работим и в момента", каза Начева, но уточни, че основният пакет няма да бъде променян, така че здравноосигурените лица дори при нов модел да бъдат лишени от което и да е от правата, които в момента имат в широкия спектър на здравноосигурителни дейности, които касата заплаща.

Хората трябва да знаят точно какво получават срещу тези 8% здравна вноска.

"Като казвам основния пакет, имам предвид всички видове дейности, които Касата финансира в областта на първичната медицинска помощ. Досега говорихме само за болнична медицинска помощ, но тя е само 50 процента от общите разходи. В тях влизат още лекарствата, европейските плащания, медицинските изделия, всички сегменти на здравноосигурителните плащания, както и това, което хората дават, било то срещу заплащане или чрез настоящите застрахователни дружества също да се знае за какво се дава и да има регламент в тези средства."

В отговор на думите на зам.-министъра, бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски заяви, че здравната ни система разполага с недостатъчно средства.

"Зам.-министър Начева каза, че парите горе-долу засега стигат, но вие виждате, че почти 40-50% има доплащания. Следователно явно е, че парите не достигат. И второто нещо, от което аз най-много се страхувам е слабия контрол за разходване на средствата. Защото дори тези малко пари, които има държавата, с които разполага НЗОК не се разходват по правилен начин. Всяка една болница си измисля някакви критерии, по които може да натовари съответния пациент. И накрая се получава една огромна сума, която всеки болен трябва да заплати", каза той.

"Преди да говорим за размера на парите, които в момента са достатъчни, тъй като здравеопазването е сектор, който е приоритетен от гледна точка на публичните финанси, ние трябва да говорим за ефективност на разходване на тези средства. Затова професор Гайдарски изключително резонно и правилно поставя и втория въпрос за контрола в системата. Този контрол в няколко аспекта може да бъде елиминиран и той отбеляза един от тях. Единият от тях е контрол върху работата на лечебните заведения, който минава както през правила и стандарти, които ние въведохме за финансово управление и елиминиране на практиките за трупане на просрочия, които няма кой да покрие във времето. Другият минава през националната здравна карта, медицинските стандарти и правилата за добра медицинска практика, които в момента разработваме също с подкрепата на цялото лекарско съсловие и професионалистите в тази сфера. Това ще даде гаранция на пациентите, че на територията на цялата страна лечебните заведения отговарят на правилата за най-добро медицинско лечение или лечението такова, каквото трябва да бъде. И третият аспект, по който работим, е Националната здравна информационна система. Там частично имаме подобрения, казвам частично, защото част от поръчките са с европейски средства, които стартирахме, вече по тях сме сключили договори и започваме работа, по други аспекти все още спазваме процедурите на Закона за обществените поръчки", отговори Жени Начева.