Жертвите от земетресението в Албания вече са 40

Спасителните операции в Туман са прекратени

Новини
11:43 - 28 Ноември 2019
1374
Жертвите от земетресението в Албания вече са 40

Броят на потвърдените жертви от силното земетресение във вторник в Албания нарасна на 40, предаде АП. Най-много са загиналите в северния град Туман и в пристанищния и туристически град Дуръс.

Спасителните операции в Туман са прекратени, тъй като се смята, че няма повече хора под руините на паднали сгради, докато издирвателните операции в Дуръс продължават, съобщават АП и ДПА.

Надеждите за откриване на оцелели под останките намаляват, отбелязва АП. През нощта в Дуръс бяха извадени още шест тела. Спасителните и издирвателните операции са затруднени от непрекъснатите вторични трусове, посочва ДПА.

През последните два дни и половина, след земетресението от 6,4 във вторник рано сутринта, Албания е разтърсвана от вторични трусове, като някои от тях са с магнитуд над 5, отбелязват агенциите. Много от хората, които останаха без подслон в град Туман, прекараха втора нощ в палатки, не желаейки да отидат в хотелите по крайбрежието, осигурени за настаняването им, докато издирвателните операции продължават. Общо 2100 души прекараха нощта в палатки, а правителството обеща, че ще осигури нови жилища през 2020 г. за всички, останали без дом.

Властите предупреждават хората да не се връщат в сгради, които може да са повредени, докато не бъде потвърдена тяхната безопасност.