Живеем средно с 13 години по-малко от останалите европейци

Сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания са водеща причина за смъртността у нас

Новини
17:35 - 30 Май 2023
1950
Живеем средно с 13 години по-малко от останалите европейци

С 1,7 години намалява продължителността на живота в България, по данни на Националния статистически живот. 71,9 години е очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2020-2022 г. Спрямо предходния период (2019 - 2021 г.) продължителността намалява с 1,7 години.

68,3 години е средната продължителност на живота при мъжете, а при жените е 75,8 години.

Според различни данни, генетично имаме възможност да живеем над 120 години, каза пред Радио София д-р Васил Михайлов - лекар от Александровска болница. Той обясни спада на продължителността на живота у нас с пандемията от Covid-19.

„При нас нещата са по-драматични, тъй като при нас и преди това смъртността беше висока“, отбеляза д-р Михайлов.

Освен това, българинът живее изключително нездравословно, каза медикът.

„По нездравословен начин на живот едва ли има друг народ както нашия, като се започне от детската възраст и се стигне до напредналата възраст. Имам предвид такива вредни фактори на нашето битие, като прекомерната употреба на сол, обездвижването. Целият начин на живот е проблемен при нас“, обясни д-р Михайлов.

По думите му, сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания са водеща причина за смъртността у нас.

Българинът не обръща никакво внимание на профилактика, отбеляза д-р Васил Михайлов.

Според доц. Георги Бърдаров – специалист по демография и преподавател в Геолого-географския факултет – Софийски университет “Св. Климент Охридски“ данните са колкото очаквани, толкова и неочаквани.

„Очаквани, тъй като във връзка с Covid пандемията имахме доста висока смъртност. България стана една от държавите в света с най-висока смъртност.

Нелогично е, защото в целия развит свят средната продължителност на живота се увеличава. В Европа вече достига до 84-85 години. Ние сме част от развития свят, част от Европейския съюз, а намаляваме своята средна продължителност“, каза доц. Георги Бърдаров.

По думите му, от гледна точка на демографията, данните означават, че имаме влошаване на стандарта на живот в България и влошаване на условията за живот.