Журналистът Борян Йовановски: Трагедията на "Струма" потвърди системната корупция на Балканите

Новини
22:46 - 26 Ноември 2021
4179
Журналистът Борян Йовановски: Трагедията на "Струма" потвърди системната корупция на Балканите

Какво научихме след трагедията на "Струма" и тежките ситуации ли са катализатор на отношенията между България и Република Северна Македония - телевизионният журналист от Скопие Борян Йовановски в "Панорама".

"Потвърдихме системната корупция като културоложки феномен. Държавата е майка на корупцията, това е един затворен кръг, от който не можем да излезем. Научихме, че шофьорите най-вероятно не са работели във фирмата превозвач, че автобусът е нямал лиценз и въпреки това е минал сто пъти през границата", каза той.
По думите му инспекторатът в РСМ, който трябва да направи проверки по случая, има само 13 инспектори, които дори да искат, не могат да смогнат. Случаят на "Струма" е потвърдил системните слабости на институциите, обясни Йовановски.

"Ние не функционираме, нямаме никакви професионални стандарти. Ние импровизираме. Балканите за живият пример за импровизации, резултатът от които са подобни трагедии", заяви Йовановски.
Според журналиста тази трагедия е показала, че българското общество и институциите ни са отговорни и съпричастни към това, което се случва на съседите ни.

"Чувам най-добри неща за всички отговорни институции и от двете страни. Докторите във вашите болници работят наистина усилено, за да помогнат на пострадалите в тази тежка ситуация", каза Йовановски.
Въпросът е защо след подобни шокиращи ситуации, се замисляме за себе си като общество и защо в спокойни времена водещ е езикът на омразата.

"Повечето хора и в България, и в Македония, имаме чувство на близост и не само ние. Гърците са на юг, сърбите на север, албанците - на запад. Ние, балканците сме и с горе-долу еднакъв манталитет. Жалко е, че не си сътрудничим по-интензивно и оставяме говорителите на омразата да създават изкуствени ситуации в отношенията ни", допълни Борян Йовановски.