Златко Живков и Живко Тодоров с Живковски резултат (ОБЗОР)

Актуални новини
01:50 - 28 Октомври 2019
5903
Златко Живков и Живко Тодоров с Живковски резултат (ОБЗОР)

Двама популярни градоначалници, издигнати от ГЕРБ - Живко Тодоров в Стара Загора и Златко Живков в Монтана, спечелиха от раз пореден мандат с резултати, характерни за Живковото време. И двамата получиха над 70% от гласовете на избирателите, отишли да гласуват в съответните градове. 

С подкрепата на ГЕРБ и СДС Златко Живков спечели пореден, шести, мандат и ще управлява Монтана и през следващите 4 години. Живко Тодоров печели близо 72 на сто в Стара Загора и взима третия мандат от раз.

Ето как гласуваха избирателите и в останалите областни градове. В Бургас кметът от ГЕРБ Димитър Николов, който на предишни избори получаваше също над 70 % от вота на избирателите, сега отново бе избран на първи тур с близо 65 на сто.

В София действащият кмет Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) получава 34,6 % от гласовете срещу 24,6 за независимата кандидатка, подкрепена от БСП, Мая Манолова. Борислав Игнатов от „Демократична България“ е с около 14,8 на сто, а независимият кандидат Борис Бонев е с около 13,7. Ангел Джамбазки от ВМРО има 4,0 %. Това означава, че Фандъкова и Манолова отиват на балотаж на 3 ноември. Голямата изненада в столицата е, че кандидатът на “Спаси София” Борис Бонев почти се изравни по резултат с Борислав Игнатов. 

В Пловдив убедително води кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров с 35,1 %. Първоначалните данни от екзит пола показаха, че втора е Дани Каназирева („Съюз за Пловдив“) с около 19,6%, а  Славчо Атанасов (НФСБ – ВМРО) с 15,2 на сто. По-късно обаче резултатите се обърнаха и около полунощ стана ясно, че Атанасов все пак изпреварва Каназирева. В понеделник сутринта окончателно ще стане ясно кой от двамата - Дани Каназирева или Славчо Атанасов отиват на балотаж срещу Здравко Димитров.

Във Варна кметът Иван Портних от ГЕРБ към 23,30 часа събира около 50 %, следван от кандидата на „Възраждане“ Костадин Костадинов с 14,9% а на трета позиция е Анелия Клисарова от БСП с 13,4. Все още не е ясно дали Портних е избран на първи тур или ще има балотаж.

В Русе води кандидатът на БСП Пенчо Милков с 32,4%, а Диана Иванова (ГЕРБ) не получи очакваната голяма подкрепа и за нея са гласували само 26,1%

В Плевен ще има балотаж между досегашния кмет Георг Спартански с 40,4%, който се явява като независим кандидат и кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров с 22,6%, който е областен управител.

В Благоевград кандидатът на ГЕРБ и действащ кмет Атанас Камбитов води с почти 34 %, следван от независимия кандидат Румен Томов с около 23, като двамата почти сигурно ще решат спора на балотаж.

Във Велико Търново досегашният кмет Даниел Панов печели на първи тур с около 57 % срещу около 26 за кандидатката на БСП Весела Лечева.

Във Видин се очаква балотаж. Там Огнян Ценков от ГЕРБ получава 33,2%, Цветан Ценков – кандидат на СДС – 29%, а Любомир Георгиев – кандидат на БСП – 20,1%.

В Шумен също се очаква балотаж, тъй като Любомир Христов – кандидатът на ГЕРБ, получава 34,8%, а Венцислав Венков – на БСП – 17,8%, следвани от кандидата на ДПС Четин Казак – 12,9 на сто, сочат данните от паралелното преброяване на „Галъп“.

В Кърджали Хасан Азис от ДПС, който управлява града от 2003 г. печели петия си мандат с резултат от 55 %, на втора позиция е Никола Чанев от ГЕРБ с около 27,4%, а Милко Багдасаров от БСП е трети с около 13,3 на сто. Кандидатът на ДОСТ Мехмед Ходжа има около 3,1%.

Във Враца по данни от екзитполовете печели досегашният кмет от ГЕРБ Калин Каменов с над 60%. За него това ще бъде втори мандат. Втори с около 20% остава подкрепеният от БСП Момчил Младенов.

В Пазарджик Тодор Попов, с три мандата досега, подкрепен от местна коалиция, е с резултат от 41,7 %, Благо Солов, подкрепен от БСП, получава 21, 2%, а кандидатът на ГЕРБ Иван Панайотов е трети с около 18 %.

В Сливен се очертава балотаж между кандидатите за кмет от ГЕРБ и БСП - Стефан Радев и Кольо Милев, според информация и на двата предизборни щаба.

В Хасково Станислав Дечев от ГЕРБ и Коста Стоев от БСП вероятно отиват на балотаж, сочат първите данни от екзитполовете на социологическите агенции. Според данните за Станислав Дечев са гласували 48,3% от избирателите, а за Коста Стоев - 21,5%.

В Ловеч също ще има балотаж между досегашния кмет на града Корнелия Маринова от ГЕРБ, която взе 32 % и кандидата на БСП Радина Банкова с 26 %.

В Габрово Таня Христова (ГЕРБ) бе близо до границата за победа на първи тур - 48%. Ивелин Николов (БСП) е с 29,8%.

В Кюстендил Петър Паунов (ГЕРБ-СДС) води с около 39%. Втори е подкрепеният от БСП Здравко Милев с 22,6%.

В Перник Вера Церовска (ГЕРБ) има 35,8% от вота на гласувалите, а Станислав Владимиров (БСП) - 32,6%.