Златните момичета на България: Не вярвахме, че ще ни дадат медала

Във всеки един момент се надявахме и се радваме, че си го взехме, заявиха дамите от ансамбъла

Спорт
17:05 - 11 Август 2021
2138
Златните момичета на България: Не вярвахме, че ще ни дадат медала

Българският ансамбъл по художествена гимнастика се завърна от Олимпийските игри в Токио. След завоюваното злато в многобоя при ансамблите в японската столица, възпитаничките на Весела Димитрова вече могат с пълно право да бъдат наричани „Златни момичета“.

Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова сломиха конкуренцията и така за пръв път в историята на този спорт България има олимпийски шапионки.

Отборът по художествена гимнастика бе посрещнат от множество фенове на Летище София, които искаха да се докоснат до своите любимки. В цялата празнична обстановка момичетата от ансамбъла имаха съвсем малко време да говорят пред камера, но въпреки това те каза по няколко думи след спечелването на златните медали в Токио.

„Най-трудният момент беше цялата Олимпиада. Не беше лесно, но се радваме, че успяхме да се справим с всичко“, каза Стефани Кирякова.

Капитанката на ансамбъла и най-опитната сред тях Симона Дянкова заяви как тя и нейните съотборнички са изградили отбор, стигнал до олимпийската титла: „С много работа, с много труд в залата. От самото начало ние се стремяхме към този медал и правихме всичко с цел да го спечелим. Наистина успяхме и още не можем да повярваме.

Тя сподели и каква е била първата мисъл на ансамбъла при показването на оценката от съчетанята му: „Първата мисъл беше, че сме първи и че сбъднахме мечтата си“.

Дадоха ни кутии за медалите и съм сигурна, че всяка от нас ще я остави на много специално място в дома си. За да не ги повредим медалите, ги държахме на бюрата си в Токио. Всяка сутрин като си отворим очите, медалите са първото нещо, което виждаме. Сега спим спокойно, тъй като все още си мислим, че всичко е както преди, но чак като се събудим, осъзнаваме какво се случва“, допълни Стефани Кирякова.

Друга от грациите ни - Ерика Зафирова, каза: „Емоциите са уникални. Не могат да се опишат. Точно така си мечтаехме да ни посрещнат в България и много се радваме, че изпълнихме нашата мечта.

Мадлен Радуканова, от своя страна, разкри каква е цената на успеха им в Токио: „Всекидневни тренировки, много труд в залата и много лишения. Силно се надявахме. Мечтаехме за това, всеки Божи ден се събуждахме с мечтата да вземем златен медал. Някак си не мислехме, че ще ни го дадат, но сме изключително щастливи, че го спечелихме“.

„Отговорността я осъзнавахме, още като заминавахме на Олимпиадата. Много много благодаря на всички тези хора за тази обич и подкрепа“, каза за финал Лаура Траатс.

Състезателката в индивидуалната надпревара от художествената гимнастика в Токио, оряна Калейн, каза: „Доволна съм от това, което направих. Тръгнах с идеята за медал и 5-ото място няма да ме задоволи. Целта ми е подиум в Париж. Това състезание беше пример, че упоритата работа побеждава и няма нищо невъзможно“.