Злато за Фийон Майе на 20 км в биатлона

От българите най-добре се представи Димитър Герджиков, който се класира на 41-о място

Спорт
12:28 - 08 Февруари 2022
1605
Злато за Фийон Майе на 20 км в биатлона

Лидерът в генералното класиране за Световната купа по биатлон Кентан Фийон Майе спечели своя първи златен медал от Олимпийски игри, след като спечели индивидуалния старт на 20 километра в Пекин.

Французинът премина дистанцията за 46:47.4 минути и с две грешки на стрелбата си триумфира с общо време от 48:47.4 минути. Сребърният медал грабна Антон Смолски (Беларус), който завърши на 14.8 секунди, въпреки че бе перфектен в своята стрелба. Той обаче показа много слабо ски-бягане, като по дистанцията бе с 15-о време, докато Фийон Майе бе над всички в този показател.

Бронзът този път бе за олимпийския шампион в дисциплината от Пьончан 2018 Йоханес Тингнес Бьо. Както и в надпреварата в Южна Корея преди четири години норвежецът отново допусна по една грешка в първа и последна стрелба, като на финала пасивът му бе 31.1 секунди спрямо Фийон Майе.

В подножието на медалите, на само 3.8 зад Бьо, се класира представителят на Руския олимпийски комитет Максим Цветков. Подобно на Маркета Давидова във вчерашния старт при жените, руснакът също повали първите си 19 мишени, но се поколеба на последната и логично я пропусна. Това му донесе едноминутното наказание, което му коства и медала.

От българите най-добре днес се представи Димитър Герджиков, който се класира на 41-о място с пасив от 5:06.8 спрямо Фийон Майе. Българинът допусна по един пропуск в двете си стрелби от положение легнал и бе перфектен от прав. Световният вицешампион в дисциплината от 2019 година Владимир Илиев остана 61-и с пет пропуска, а Антон Синапов бе 85-и от общо 92-а състезатели с шест грешки в стрелбата си.

Програмата на състезанията по биатлон на Олимпийските игри в Пекин продължава в петък с женския спринт на 7.5 километра. Мъжкият старт в същата дисциплина, но на 10 километра, ще бъде в събота.