Змии плъзнаха из градовете

Отровни влечуги не се срещат в градска среда, не се паникьосвайте, успокояват експертите

Актуални новини
21:00 - 15 Май 2023
97451
Змии плъзнаха из градовете

Пролетта е в разгара си, макар това да не личи по времето, но пък змии плъзнаха из градовете. Влечугите може да се срещнат най-често по алеите в парковете, но също така се забелязват и по улиците. Хората се притесняват особено, ако наблизо има детски площадки.

В България има 17 вида змии. Тези, които са близо до реките и водоемите са водни змии - сива водна змия и жълтоуха змия. И двата вида са безобидни, не са отровни и рядко хапят.

Другите, които се срещат в градовете, са смоци - смок мишкар и стрелец. В последните години все по-често в градовете се забелязва смок стрелец, която е една от големите змии в България.

В градовете не идват пепелянки. Те ходят по-скоро във вилните зони.

Съветът на херпетолозите е каквато и змия да срещнете, да ѝ дадете шанс да избяга и да се скрие. Ако не усети, че може да се спаси, може да агресира.

Ако забележите змия, съветите са да се обадите на 112.

Специалисти увериха, че отровни змии в София не се срещат в градската среда, така че няма опасност за притеснение. 

Видовете змии, които можем да срещнем докато се разхождаме по алеите в столичните паркове, са няколко. Те обаче са напълно безопасни и не представляват опасност за здравето и живота на хората, успокояват отново херпетолозите.

„Един от тях е жълтоухата водна змия. Тя е абсолютно безобидна. Обитава различни водоеми, но може да бъде срещната и доста далеч от тях. Храни се с жаби, каквито има и по парковете”, разказа херпетологът Георги Кръстев.

„Това, което категорично не трябва да правим, е да закачаме горката животинка. Точно толкова естествено е да срещнем змия, колкото птичка или катеричка. Хората трябва да я заобиколят и да не я тормозят”, каза още той.