Знаково посещение на Нарендра Моди във Вашингтон

Байдън и Моди разговаряха насаме повече от два часа

САЩ
12:45 - 23 Юни 2023
1322
Знаково посещение на Нарендра Моди във Вашингтон

Президентът на САЩ Джо Байдън и индийския премиер Нарендра Моди приветстваха "нова ера в отношенията между страните си", след като американският президент прие индийсия си гост в Белия дом. Беше направен акцент върху споразумения между двете страни за отбраната и търговията, насочени към противодействие на глобалното влияние на Китай, предава Ройтерс.

"Две големи нации, двама големи приятели и две велики сили. Наздраве", каза Байдън на Моди в тост на държавна вечеря. Моди каза в отговор: "Ти говориш меко, но когато става въпрос за действие, ти си много силен."

Въпреки че страните не са формално обвързани със съюзнически договори и Индия води независима политика на международната сцена, Вашингтон иска Ню Делхи да бъде стратегически противовес на Китай. Въпреки че нито един от лидерите не критикува Пекин директно в официалните си изявления, те споменаха правителството, ръководено от Си Дзинпин.

"Тъмните облаци на принуда и конфронтация хвърлят сянката си в Индийско-Тихоокеанския регион", каза Моди пред Конгреса на САЩ. "Стабилността на региона се превърна в една от централните грижи на нашето партньорство."

След като Байдън и Моди разговаряха насаме повече от два часа, съвместно изявление на двамата лидери включва предупреждение за нарастващо напрежение и дестабилизиращи действия в Източно и Южнокитайско море и подчертава значението на международното право и свободата на корабоплаването.

"Предизвикателствата и възможностите, пред които е изправен светът през този век, изискват Индия и Съединените щати да работят и да водят заедно, и ние го правим", каза Байдън, докато приветства Моди в Белия дом.

Държавната вечеря, проведена в шатра на южната морава на Белия дом, включваше редица бизнес-лидери от Силиконовата долина в списъка с гости, включително Тим Кук от Apple, главният изпълнителен директор на 23andMe Ан Войчицки, главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай, главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман и други.

Моди се стреми да повиши статута, който Индия, най-гъсто населената страна в света с 1,4 милиарда жители и петата по големина икономика, има на световната сцена като индустриална и дипломатическа сила, докато се справя с обтегнати връзки с Китай.

Самото му участие в пресконференция в Белия дом беше отражение на контрастиращи политически традиции, отбелязвайки първия път, когато Моди отговаря на въпроси в такъв формат през деветгодишния си мандат. Той отговори на по един въпрос на предварително избрани американски и индийски журналисти и отхвърли критиките относно състоянието на човешките права в Индия.

Вашингтон е разочарован от близките връзки на Индия с Русия на фона на войната в Украйна. Моди избягва директното споменаване на Русия, но каза пред конгресмените, че конфликтът "причинява голяма болка в региона. Тъй като включва големи сили, резултатите са тежки".