Зрителите избраха Навални

Наградата на публиката на София ДокуМентал отиде за филма на режисьора Даниел Роър

Култура
17:19 - 30 Септември 2022
2184
Зрителите избраха Навални

На 28 септември беше закрито третото издание на международния филмов фестивал София ДокуМентал с фокус върху човешките права. Фестивалът се организира от Балкански документален център и фондация “Конрад Аденауер” в партньорство с Чешки център София и Посолството на Чешката република в София.

В рамките на третото издание бяха показани над 25 филма, проведоха се множество срещи с режисьори и продуценти, както и имаше професионална част за автори на документално кино. Тази година фестивалът регистрира рекорден брой зрители, присъстваха множество международни гости, проведоха се две български премиери, имаше фокус Украйна и фокус Чехия, както и за първи път се проведе Балкански документален пазар, който включваше пичинг форум БДЦ.

В рамките на фестивала се провеждаше и гласуване на публиката. След всяка прожекция зрителите имаха възможността да оценят филма в скала от 1 до 5 и по този начин се определи и наградата на публиката. „Събраха се рекорден брой гласове, което забави броенето, но имаме единодушен победител“, сподели Мартичка Божилова, директор на фестивала.

Наградата на публиката беше връчена на филма Навални (2022, САЩ), с режисьор Даниел Роър. Наградата бе приета от Джефри Уайншенкър, съветник по обществените въпроси на Посолството на САЩ в България.

Прожекцията на филма се осъществи в партньорство с Бюрото на Европейския парламент в България. След края на прожекцията имаше и дискусия с българския разследващ журналист Христо Грозев, който е един от главните герои във филма. Той е водещ следовател на Белингкат с фокус върху Русия и носител на наградата на Европейската преса за разследваща журналистика за 2019 г.