Зверско убийство на малко момиче разтърси Турция

Актуални новини
20:38 - 09 Септември 2024
2657
Зверско убийство на малко момиче разтърси Турция

Нарин Гюран - 8-годишното момиче, което бе убито брутално в окръг Диарбекир, Югоизточна Турция, днес беше погребано, предават турските медии. Убийството на Нарин Гюран потресе цялата страна.

На погребението не са били допуснати двамата родители на детето. Заупокойната молитва бе извършена в съседното село в присъствието на петима имами.

На погребението присъстваха заместник-министърът на семейството и социалната политика Леман Йенигюн, валията на Диарбекир Мурат Зорлуоглу, депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), високопоставени представители на полицията, жандармерията, АФАД (Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации), адвокати, представители на неправителствени организации, посочва телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Тялото на осемгодишното момиченце, което беше издирвано в продължение на 19 дни, бе намерено вчера.

„Нарин бе погребана в деня, в който трябваше да е отново в училище за първия учебен ден“, коментира в. „Сьозджу“.

Досега по случая са задържани общо 25 души. Сред тях са майката, бащата, двамата братя, чичовците на Нарин, съпругата на нейния чичо и кмет на родното й село Салим Гюран, който беше арестуван по-рано и е основен заподозрян за жестокото убийство, извършено край село Тавшантепе, окръг Диарбекир, Югоизточна Турция.

Телевизия СиЕнЕн-Тюрк цитира показания на един от задържаните, който е признал, че е заровил чувала с тялото на детенцето край река на километър и половина от селото. По думите на разпитания той е транспортирал тялото на детето, след като кметът на селото Гюран му предложил 200 000 турски лири, за да извърши деянието. След като е скрил тялото, той се е включил в операцията по издирване на детето.

В различни части на страната бяха организирани протести заради убийството на Нарин. Днес на много места в Турция отново се очакват демонстрации с искане на справедливост.

Междувременно азербайджанският художник Хатай Абдуллаев изрисува графити с лика на момиченцето в град Одрин, Северозападна Турция, информира Анадолската агенция.