(Почти) Нищо не откриха във вилата на Байдън

Свят
20:56 - 01 Февруари 2023
1356
(Почти) Нищо не откриха във вилата на Байдън

Министерството на правосъдието на САЩ не откри документи със секретен гриф по време на продължило три часа и половина претърсване на къщата на плажа на президента Джо Байдън в Рехобот, Делауеър, но са взети някои материали за допълнителен преглед, заяви неговият адвокат Боб Бауер, предаде Ройтерс.

"Планираното от Министерството на правосъдието претърсване на резиденциите на президента Рехобот Бийч, проведено в координация и сътрудничество с адвокатите на президента, приключи“, каза Бауер и добави:

"Не са открити документи със секретен гриф".

Личният адвокат на Байдън отбеляза, че претърсването в сряда се е състояло от 08.30 сутринта до обяд в "координация и сътрудничество с адвокатите на президента" и е било планирано.

"В съответствие с процеса в Уилмингтън, правосъдното министерство взе за допълнителен преглед някои материали и ръкописни бележки, които изглежда са свързани с времето му като вицепрезидент", каза още той.

Източник на Ройтерс потвърди, че претърсването е извършено от ФБР, което е част от Министерството на правосъдието.

Междувременно се съобщава, че Националният архив е поискал от всички бивши президенти и вицепрезиденти на САЩ да претърсят личните си архиви за секретни документи или други президентски материали, които е трябвало да бъдат предадени, когато са напуснали поста.

Незаконно е съзнателно или преднамерено премахване или запазване на класифициран материал, въпреки че нито един настоящ или бивш президент или вицепрезидент не е обвинен в нарушение.