10 българи си идват на пожар от Южна Африка

Топ
09:05 - 30 Ноември 2021
2689
10 българи си идват на пожар от Южна Африка

Тази нощ 10 български граждани са излетели от летището в Йоханесбург към Букурещ. "Става дума за репатриращ полет на румънското правителство, което любезно предложи на останалите държави-членки на ЕС техни граждани, които се намират в подобно положение в Южна Африка, да се възползват от този полет.

Създадена е организация с посолството ни в Букурещ да бъдат посрещнати там и да бъдат извозени до Русе", обясни пред Нова тв Деница Велчева, завеждащ Консулската служба на България в Претория.

Българите са се свързали с посолството ни в република Южна Африка с молба за съдействие за прибиране, тъй като били блокирани заради ограниченията за пътуване, свързани с новия вариант на COVID-19 Омикрон.

"В събота и неделя, когато авиокомпаниите масово започнаха да отменят полети, с посолството се свързаха около 20 български граждани, които са предимно краткосрочно пребиваващи в страната - за туризъм, на гости, или по работа", разказа Велчева.

По думите й останалите хора, които не са се възползвали от румънското предложение, са си намерили полети за по-късни дати или предпочитат да изчакат нормализиране на обстановката.