10 компании се включиха в търга на "Булгаргаз" за доставка на синьо гориво

Новини
21:13 - 11 Септември 2024
833
10 компании се включиха в търга на "Булгаргаз" за доставка на синьо гориво

Десет международни компании участваха в обявения от „Булгаргаз” търг за доставка на втечнен природен газ през октомври на терминала в Александруполис, Гърция, съобщиха от дружеството. Оттам посочват, че на първо място сред участниците е класирана компанията „ТоталЕнерджис Газ енд Пауър”.

На 29 август „Булгаргаз” обяви тръжни процедури за доставка на 5 товара (5 000 000 MWh) втечнен природен газ в рамките на резервирания си капацитет на терминала в Александруполис. Доставката им е предвидена в съответствие със съгласуваните между оператора на терминала „Гастрейд” и „Булгаргаз” времеви слотове.

Те предвиждат доставка на по един товар на месец в периода октомври 2024 г. - февруари 2025 г. включително. „Булгаргаз” очаква засилен интерес и към останалите две тръжни процедури - за месеците ноември и декември 2024 г., и за януари и февруари 2025 г., допълват от дружеството.

С включването на втечнения природен газ от Александруполис в енергийния микс, „Булгаргаз” напълно гарантира сигурността на газовите доставки за предстоящия зимен сезон за българските потребители и бизнес, с оглед потенциалното спиране на транспортирането на руски природен газ през украинска територия от началото на следващата година, изтъкват от обществения доставчик.

Припомняме, че терминалът за втечнен газ в Александруполис трябва бъде въведен в експлоатация на 1 октомври. „След като техническият дефект по свързване на платформата за регазификация на втечнен природен газ до Александруполис е отстранен, терминалът ще бъде въведен в експлоатация на 1 октомври 2024 година.

Вече са приключили и всички лицензионни процедури”, каза на 13 август служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който заедно с представители на проектната компания „Газтрейд” инспектира приключилите дейности по съоръжението на място, на борда на платформата в Александруполис.