10 милиона лева връщат в хазната собственици на къщи за гости

За 6 години са построени 746 обекта с европейски пари, проверени са 18% от тях

Политика
12:02 - 30 Април 2019
3416
10 милиона лева връщат в хазната собственици на къщи за гости

До момента са проверени 110 къщи за гости, като собствениците на онези от тях, които не са използвани по предназначение от европейската програма за финансиране, ще трябва да възстановят в хазната над 10 милиона лева, обяви на брифинг министърът на земеделието Румен Порожанов. 

„За периода от 2007 г. до 2013 г. са построени 746 къщи за гости. Те се финансират с до 200 хил. евро. По данните, които имаме, средното финансиране е около 135 хил. евро“, заяви Порожанов. Той посочи, че основен проблем при къщите за гости е използването им по предназначение. „До момента от Фонд „Земеделие“ има направена проверка на около 18% от всички къщи за гости. По информация отпреди седмици са проверени над 110 къщи за гости, като по тях са направени актове и са предявени за възстановяване над 10 млн. лв. За 32 от тях имаме искане за пълно възстановяване на сумите, а за останалите – частично или финансова корекция, в
зависимост от изпълнението на бизнес плана“, обясни земеделският министър.

Порожанов подчерта, че ако се установят пропуски в отчетите, ще бъдат налагани съответните финансови корекции или пълното възстановяване на сумата. Проверката трябва да се движи възможно най-бързо, като ще се избират за инспекция приоритетни обекти.