10 от хандбалистите ни с Covid, отмениха мачовете за Европейското

Заразени са 8 от отбора и двама треньори

Спорт
17:25 - 04 Януари 2022
1468
10 от хандбалистите ни с Covid, отмениха мачовете за Европейското

Мачовете на националния ни отбор по хандбал за мъже срещу Латвия от предварителния кръг на квалификациите за Европейското първенство в Германия през 2024 година бяха отложени. Причината е, че общо 10 души от нашия тим дадоха положителни резултати на тестовете за Covid-19 – 8 състезатели и двама от треньорския екип, съобщава БНР.

По програма България трябваше да гостува във Валмиера на 6 януари, а три дни по-късно трябваше да приеме във Варна националите на Латвия.

"Много неприятна ситуация. На 2 януари един от състезателите не се почувства добре, направихме тест, излезе положителен, карантинирахме го и всеки ден до днес правихме тестове, след които излязоха общо 10 заразени. 8 състезатели и двама от треньорското ръководство“, заяви президентът на федерацията ни по хандбал Росен Добрев.

„Утре трябваше да пътуваме за Рига, но пуснахме писмо до Европейската федерация, че нямаме възможност да пътуваме, тъй като отборът е карантиниран. Случаите се увеличават. Повикахме и резервни състезатели, но за съжаление случаите станаха все повече и имаше възможност и те да се заразят. Целият национален отбор тренираше мобилизирано, очакваше с нетърпение тези два мача, но ситуацията е такава. Много неприятен момент, за първи път Българска федерация хандбал се сблъскваме с такова нещо. Сега чакаме решението на Европейската федерация. 

Ние сме направили абсолютно всичко, което е по Хигиенната концепция. Състезателите бяха тествани постоянно и никой не може да каже как и откъде е станало това. Всичко беше подсигурено – бяха настанени в самостоятелен хотел. Играчите имат хрема и лека кашлица, нищо друго. Добре са, под медицински надзор. Никой не може да каже дали вирусът е Омикрон“, каза още Росен Добрев.