10 причини за якото измиране от COVID-19

Общество
13:20 - 24 Ноември 2021
4937
10 причини за якото измиране от COVID-19

Бившият служебен министър на околната среда и водите Юлиан Попов публикува пост във фейсбук, в който изтъква 10 причини за българските жертви от COVID-19. Той написа:

"България е световно поле на смъртта от Ковид. Тази трагична ситуация е тясно свързано с ниската ваксинация. Но има и други съпътстващи причини. Десет от тях:

1. Ниска ваксинация (първа причина).

2. Не си носим маските като хората. Маслата трябва плътно да покрива носа и устата. В автобуса половината носове стърчат навън и сеят и събират зараза.

3. Бутаме се един в друг. Това е странен навик, дори синдром, викат му “lack of spatial awareness”. Дълбоко вкоренен като народната песен, у нас и по османските ширини.

4. Не проветряваме. Особено кръчмите. Искаме да ни е топло, задушевно и вирусно. За нас течението е по-голяма заплаха от Ковид.

5. Не мием и не чистим. Сапуни, вода, дезинфектанти трябва да има навсякъде и постоянно да се употребяват.

6. Пием повече антибиотици от кафе. Развиваме антибиотична резистентност. Добре е тази връзка да се изследва сериозно. И няколко аптекаря да бъдат лишени от права заради безотговорна продажба на антибиотици. Прекалената употреба на антибиотици убива.

7. Лошо общо здраве. Здравното обслужване в България е общо взето на безобразно равнище, а концепции като публично здраве, здравословна околна среда (environmental health) са ни чужди. Здравеопазване значи антибиотик, а когато не помага – хирург.

8. Корупция в здравната система. Видяхме я с престъпната продажба на сертификати.

9. Ниска дигитализация. Тя допринесе много за това хората да не могат да работят от вкъщи. Излизат. И се бутат.

10. Недоверие в институциите. Оправдано в голяма степен, но в случая с Ковид стигна нови висини. Освен това и институциите не вярват в себе си."