210 000 пилят гуми в София, само половината глобени

Крими
13:47 - 13 Март 2023
952
210 000 пилят гуми в София, само половината глобени

Стряскащата статистика за броя на заснетите шофьори с превишена скорост в столицата е сред основните причини за въвеждане на редица мерки от страна на новия шеф на КАТ-София комисар Николай Крушарски.

Сред тях са връчването на стотици хиляди фиша за превишена скорост, увеличаване на броя на екипите за контрол през нощта, както и налагането на наказания на полицаите, замесени в корупционни схеми.

От тези 210 000 нарушители едва 130 000 са с наложено наказание. Поради това ръководството на КАТ-София предвижда усъвършенстване на процедурата по връчване на глобите, като особено внимание ще се обърне на връчването на електронните фишове на домашните адреси на съответните нарушители.

Най-фрапиращите случаи за превишаване на скоростта по пътищата в столицата се случват на Околовръстния път. Именно там преди месец при ограничение от 90 км/час е заснет шофьор да преминава с 213 км/час. Съвсем близо до тази скорост е и друг водач на МПС, който през месец февруари минава по същия булевард с 204 км/час.

За да се ограничат тези случаи, създаващи основателен риск за тежки автомобилни инциденти, КАТ-София е планирала закупуването на нови 40 камери, които да следят движението по целия Околовръстен път. Нарушенията, които ще отчитат новите устройства на пътна полиция, са превишаване на ограниченията на скоростта, неспазване на установените сигнали в светофарните уредби, неправилно пристрояване, неправилна маневра и др.

Освен това комисар Николай Крушарски предвижда и увеличаване на броя на екипите, които ще извършват проверки през късните часове на денонощието. Действащите до момента от 6 до 9 екипа през нощта ще нараснат от 10 до 12-13. Като последица от новите реформи е и отпадането на норматива на полицаите за установяване на определен брой нарушители на пътя, докато са на смяна. Те обаче ще имат право да спират автомобили за рутинна проверка.

Новото ръководство на КАТ-София е и със заявка за безкомпромисна политика спрямо униформените, които участват под някаква форма в корупционни практики. За пример се посочва резултата от вътрешната проверка в столичния КАТ, според която приблизително 30 полицаи са спирали Георги Семерджиев и са неглижирали извършените от него нарушения преди трагедията на бул. „Черни връх”. Те са порицани от началството, което ще се стреми да налага тежки наказания при подобни нарушения от полицейския състав.

Друга мярка са и новите оборудвани помещения за обслужване на клиенти в КАТ-София, с които да се избегнат дългите опашки пред гишетата.