220 българи заразени от кърлежи

Комарите у нас разнасят Нилска треска, алармират лекари

Здраве
11:46 - 10 Юли 2019
3511
220 българи заразени от кърлежи

Кърлежи са заразили над 220 българи, като при 137 случая се е развила бактериална инфекция. Това показват данни на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-много са заболелите от Лаймска болест.

Болестта се отличава с много характерен обрив, който се проявява 2-3 седмици след ухапването. Част от хората обаче не показват никакви симптоми в началото и затова лекарите препоръчват да направят задължително кръвни изследвания месец след ухапването. Болните от Марсилска треска в България са 53-ма, а с Ку треска се борят 30 души. Двама са се разболели от Кримска Конго -Хеморагична треска, която предизвиква тежки вътрешни кръвоизливи и по клинична картина много наподобява ебола. Данните сочат още, че един човек е развил кърлежов енцефалит.

Бумът на насекомите също крие много здравни рискове, алармират лекарите. Комарите у нас разнасят Нилска треска. Миналата година след ухапване 15 българи развиха тежък енцефалит, а двама от болните починаха. Властите в съседна Гърция пък предупредиха туристите да се пазят от комарите именно заради опасността от Нилската треска.