250 000 софиянци нямат личен лекар

Според медиците недостигът на кадри отдавна е и в големите градове, не само в малките населени места

Новини
15:40 - 15 Юни 2024
3055
250 000 софиянци нямат личен лекар

В момента има 3 300 общопрактикуващи лекари, има недостиг на специалисти в цялата страна. Това каза д-р Мирослав Спасов пред Bulgaria ON AIR.

250 000 софиянци нямат личен лекар, смята той и даде пример със собствената си практика – в неговия квартал в София той е единственият общопрактикуващ лекар при 25 000 души население.

„Населението застарява, лекарите и те – излизат от здравната система, влизат нови, въпросът е с какво темпо върви обновяването", каза бившият директор на УМБАЛ „Пирогов“ доц. Спас Спасков, който също участва в дискусията.

По думите му здравната система не е „чак толкова болна“ и успява да се справя.

„Атрактивността в другите специалности е по-голяма, за общопрактикуващите лекари никой не се сеща, по героизъм се равняват на кардиохирурзите например. Някога 90% от младите ставаха участъкови лекари (всеки лекар отговаря за определен район – бел. ред.)“, каза Спасов.

„Самата специалност обща медицина не е популяризирана в медицинските университети. Има недостиг на специалисти, които да обучават младите лекари“, каза д-р Мирослав Спасов.

Същевременно той посочи, че за миналата година България има най-добрия обем на покритие за извършени профилактични прегледи сред редица страни в ЕС.

Според Спасов през годините парите в здравеопазването са се увеличили драстично, но въпросът е как се оползотворяват.

„При нас има доста пари, заложени за профилактика. Българинът не обича да ходи на лекар и да му се поставя диагноза. Ранната диагностика и насоченост за специализирана помощ спасява животи. Българинът обича да се напие, да си хапне сланинката, като му се открие проблем – протестира. Това не е по наша вина", каза още той.

Специалистите обясниха, че има и проблем, свързан с възможността младите лекари да специализират като лични лекари, а пред практиката се подставят допълнителни спирачка чрез административни изисквания. Друг проблем, който и двамата посочиха, е това, че пациентът може да си избира личния лекар, който няма право да му откаже. 

„Пациентът е закачен за нас както с ТЕЦ-а, до живот, пациентите могат да ни избират, а ние не можем. Дори и да е конфликтна личност, да има риск да ни нападне - не можем да се откажем от него", каза д-р Спасов.