250 арестувани на протест в Минск

Общество
17:20 - 13 Септември 2020
2070
250 арестувани на протест в Минск

По време на протестната акция в Минск са били задържани около 250 души, съобщи прессекретарят на Министерството на вътрешните работи на Беларус Олга Чемоданова. Ведомството изчислява, че общият брой на протестиращите е бил не повече от три хиляди души. Очевидци казаха, че броят на участниците надхвърля 150 хиляди, пише руският вестник “Коммерсантъ“, цитиран от „Фокус”.

„Към 15:00 часа в републиката са регистрирани 17 центъра на протести. Общият брой на участниците не надвишава 3 хиляди души ... В различни квартали на столицата бяха задържани около 250 души ”, написа Чемоданова в своя канал в „Телеграм“.

Тя добави, че КАТ предприема мерки за ограничаване на движението и организиране на отклонения, тъй като протестиращите блокират пътното платно.

Според очевидци протестиращите са образували няколко колони. Едната се движи по бул. „Независимост“ към "Двореца на независимостта", другата отива от моста към ул. "Калварийская", третата тръгва към елитното вилно селище "Дрозди". "Дворецът на независимостта" е резиденция на президента Александър Лукашенко, а правителството също живее в "Дрозди".

По-рано стана известно, че мобилният интернет оператор е намалил скоростта в Минск - проблемите най-силно се усещат в района на булеварда „На Победителите“.

Ден преди това в Минск се проведе „Женски марш“. Според изчисленията на Tut.by в шествието са участвали над 10 хиляди души. 31 души бяха задържани в похода. Според Министерството на вътрешните работи на Беларус, 114 души са били задържани за участие в неразрешени протести на 12 септември.