31 декември 1999 г.: Русия посрещна новото хилядолетие с двама президенти

Едно време
18:00 - 31 Декември 2019
12830
31 декември 1999 г.: Русия посрещна новото хилядолетие с двама президенти

31 декември 1999 г. се оказва съдбоносен за Русия и за руснаците, които до ранния следобед изобщо не подозират, че в този  предпразничен ден техният първи президент Борис Елцин ще подаде оставка и ще назначи за и.д. държавен глава не особено познатия в страната, а и в света разузнавач от КГБ Владимир Путин.

В ранната сутрин на 31 декември нищо в Москва не предвещава съдбоносните промени. Руснаците, за които Нова година е най-големият празник през годината, са свикнали още от съветските времена малко преди полунощ между водката и съветското шампанско да чуят поздравление от държавния глава преди стрелките на големия кремълски часовник да отброят 12 часа и настъпването на Новата година.

Борис Елцин стартира операция "Приемник" с назначаването на Владимир Путин за премиер през август 1999 г.


Изненадващо по средата на деня руските телевизии излъчват обръщение на президента Борис Николаевич Елцин. То е като гръм от мълния – някогашният първи ръководител на КПСС в Москва подава оставка и предава властта на тогавашния премиер и бивш шеф на Федералната служба за сигурност Владимир Владимирович Путин.

Не само народът, но и най-близките съратници и съветници на болния Елцин са свръх изненадани. Дори съпругата на президента – Наина Елцина не е посветена в решението му да се оттегли от Кремъл. Планът за оттеглянето на първия президент на нова Русия се пази в пълна тайна. Само трима души, освен Елцин, са наясно със сценария - премиерът Владимир Путин, ръководителят на президентската администрация Александър Волошин и неговият предшественик – Валентин Юмашев, който е и зет на Елцин – женен е за дъщеря му Татяна.

Владимир Владимирович изпраща своя предшественик и му пожелава щастлива Нова 2000 година


Само още един човек официално знае за оттеглянето на Борис Николаевич – президентът на САЩ Бил Клинтън. Още през есента на 1999 г. – месец след като Владимир Путин става премиер, Елцин, който освен проблеми с алкохола има и проблеми със здравето, лично съобщава на щатския лидер за намерението си да подаде оставка и да назначи за свой приемник някогашния офицер от КГБ.

В свои разговори с Клинтън Елцин представя на американския си колега своя приемник като демократ, който познава Запада. Същевременно президентът на Русия изказва опасенията си, че руските комунисти може да посегнат на Крим и че дори имат апетити към Аляска. Това става ясно от разсекретени стенограми на разговори между Елцин и Клинтън от периода между 21 април 1996 г. до 31 декември 1999 г. Те бяха публикувани наскоро на сайта на президентската библиотека "Бил Клинтън". Общият им обем е близо 600 страници, предаде Би Би Си.

68-годишният Елцин обяснява защо е избрал Путин за свой приемник в телефонен разговор, който се е провел на 8 септември 1999 г. "Беше ми нужно много време, за да реша кой би могъл да стане президент на Русия през 2000 г. За съжаление тогава не можах да намеря нито един подходящ кандидат. Накрая го срещнах, тоест Путин, проучих биографията му, интересите, обкръжението му и т. н. Изясних си, че това е твърд човек, който е наясно с всичко, което става под негов контрол. Същевременно той е разсъдлив, силен, много общителен. С лекота може да създаде добри отношения и контакти с партньорите си. Убеден съм, че ще видите в негово лице високо квалифициран партньор. Убеден съм, че ще бъде подкрепен като кандидат през 2000 г. Работим върху това." - споделя той.

Елцин на няколко пъти обсъжда с американския президент Бил Клинтън своя приемник


На 19 ноември 1999 г., по време на преговори в Истанбул, двамата президенти вече обсъждат изборите:

Клинтън: Кой ще победи на изборите?
Елцин: Разбира се, Путин. Той ще стане наследник на Борис Елцин. Той е демократ и познава Запада.

От стенограмата става ясно, че тогавашният руски президент се е надявал Путин да продължи неговата линия в икономиката, също и за изграждането на демокрация в Русия.

Как всъщност се развиват събитията от лятото на 1999 до 31 декември 1999 г. и как се осъществява операция „Приемник”?

Борис Елцин обявява на 9 август 1999 г., че назначава директора на Федералната служба за сигурност Владимир Путин за министър-председател. Експертите съзряха в Путин представител на службите за сигурност, способен да сложи край на политическата нестабилност и на проблемите в Кавказ, а също така и ефективен държавник, започнал кариерата си под крилото на кмета на Санкт Петербург Анатолий Собчак и избран от Елцин да продължи да води Русия по пътя към пазарната икономика.

На 14 декември Елцин кани на разговор Путин и му предлага да заеме президентския стол. Реакцията на Владимир Владимирович е доста обезкуражаваща: „Борис Николаевич, мисля, че не съм готов за подобно решение… Отговорността е прекалено тежка”. Елцин си спомня в мемоарите си, че започва да увещава Путин, че трябва да приеме. В крайна сметка премиерът казва заветното „Да!”

Десетина дни по-късно Елцин кани отново Путин, но заедно с Волошин и Юмашев в резиденция Горки в Подмосковието и обявява твърдото си решение да подаде оставка. Планът обаче е това да бъде пазено в тайна до обяд на 31 декември.

На 28 декември, както обикновено, от кабинета си в Кремъл Елцин записва новогодишното си телевизионно обръщение към руснаците, което трябва да се излъчи в полунощ на 31 декември.

Путин първоначално отказва на Елцин да стане негов приемник 


Неочаквано след края на записа държавният глава обявява, че не е доволен и че не е изговарял правилно думите, затова ще се наложи речта му да бъде презаписана. Става обаче от стола и казва на телевизионните екипи, че това ще стане по-късно.

"Елцин имаше няколко кандидати на ум. Като Борис Немцов, Сергей Степашин и Николай Аксененко. Двамата с него си говорихме много за потенциални наследници. По едно време обсъждахме и Путин. Елцин ме попита какво мисля за него, а аз му отговорих, че е превъзходен кандидат. Посъветвах го да го има предвид. Беше ясно, по начина по който върши работата си, че е готов и за по-сложни задачи“, спомня си Юмашев.

Миналото на Путин в КГБ нямало как да му попречи. По думите на съветника на Елцин, много агенти вече били напуснали организацията по онова време, осъзнавайки, че е дискредитирана. "Това, че е бил в КГБ не означаваше нищо. Той показа, че е либерал и демократ и има намерение да промени пазара“, коментира Юмашев. Той е един от най-доверените хора на Елцин. Като началник на щаба на Елцин през 1997 г. той дава на Путин първата му работа в Кремъл.

Зетят и съветник на Елцин - Владимир Юмашев разкрива, че Елцин е вярвал, че Путин е либерал и демократ


Юмашев обясни, че в началото Борис Немцов е бил номер едно за Елцин. "Борис Николаевич дори го запозна с лидерите на чужди държави. Те ходеха в командировка заедно ... И по принцип за Борис Николаевич в този момент беше очевидно, че той е кандидат номер едно", каза той и обясни, че рейтингът на Немцов по-късно е паднал. Според Юмашев "президентската администрация на Елцин е била един от най-силните отбори."

"Тогавашният шеф на администрацията на Елцин - Анатолий Чубайс, ми каза, че познава силен ръководител, който ще бъде мой перфектен заместник“, спомня си Юмашев. Тогава той среща Владимир Путин и двамата започват да работят заедно. "Веднага забелязах фантастичната работа, която вършеше. Беше брилянтен в това да формулира идеи, да анализира и защити мнението си“, казва Юмашев.

На 31 декември Елцин става доста рано – сънят някак си не идва. След традиционната семейна закуска той се кани да отиде на работа. По-малката му дъщеря Татяна, която вече знае за намерението на баща си го пита: „Няма ли да кажеш на мама?” Борис Николаевич обаче не бърза да тревожи жена си. Обличайки палтото си все пак президентът се обръща към съпругата си й казва: „Наина, взех решение. Подавам оставка. Ще направя телевизионно обръщение. Гледай по телевизора”.

По-късно Елцин си спомня, че жена му буквално подскача от щастие и го прегръща просълзена. Президентът отива в Кремъл в ранни зори. В 9,30 в кабинета му влиза Путин и Елцин съобщава за оставката на ръководителя на протокола Владимир Шевченко и на прес секретаря си Дмитрий Якушкин.


Последният работен ден на Борис Николаевич в Кремъл


Президентът записва новото си тв обръщение. Бронираната кола с видео касетата напуска Кремъл и се отправя към телевизионния център в Останкино. Там Юмашев лично трябва да проследи излъчването на новогодишната реч на Борис Елцин по средата на деня.

"Аз взех решение. Размишлявах над него дълго и мъчително. Днес, в последния ден на отиващия си век, аз подавам оставка", казва Елцин с бавен и равен глас. "Много пъти съм чувал, че Елцин по всякакъв начин ще се държи на власт и няма да я отстъпи на никого. Това е лъжа. Проблемът е в друго - Русия трябва да влезе в новото хилядолетие с нови политици, с нови лица, с нови умни, силни, енергични хора. А ние, които сме на власт вече дълги години, трябва да се оттеглим".

Елцин изненадва Русия и света с подаването на оставка на 31 декември 1999 г.


В емоционалната си 11-минутна последна реч като президент Борис Елцин иска прошка от руснаците: "Моля ви за прошка. Заради това, че много от нашите общи мечти не се сбъднаха. И заради това, че нещата, които ни се струваха лесни, всъщност се оказаха мъчително тежки. Простете ми, че не оправдах надеждите на тези хора, които вярваха, че с един скок, с един замах можем да прескочим от застоя на сивото тоталитарно минало в светлото, богато и цивилизовано бъдеще. Самият аз вярвах в това - че с един скок ще преодолеем всичко".


Елцин признава, че в някои отношения е проявил наивност. Накрая признава, че здравословно не се чувства добре и обявява, че е подписал указ за назначаването на премиера Владимир Путин за изпълняващ длъжността президент. Борис Николаевич приканва руснаците да подкрепят Путин и по време на редовните президентски избори през 2000 г.

След излъчването на обръщението Елцин се среща с патриарх Алексий, който го благославя за мъжката постъпка. След това първият президент на Руската федерация предава ядренато куфарче на своя наследник и се среща със силовите министри. Провежда прощален обяд със своите съветници и сътрудници. А малко след това Владимир Путин записва своето новогодишно обръщение към руския народ, което се излъчва в полунощ московско време. Той обещава на руснаците, че няма да има никакъв вакуум във властта и уверява, че ще бори за силна Русия.

Руският патриарх Алексий благославя двамата президенти в навечерието на 2000 г.


Елцин вярваше, че има мисия. Същото важи и за Путин. Вече 20 години той е на власт. Четири години от тях той бе премиер. В останалото време е президент. В момента кара четвъртия си мандат като президент, който трябва да приключи през 2024 г.