35 французи са убити при атаката на "Хамас" срещу Израел

Макрон изпрати хеликоптероносач в помощ на болниците в Газа

Актуални новини
18:43 - 26 Октомври 2023
2365
35 французи са убити при атаката на "Хамас" срещу Израел

Тридесет и пет френски граждани са убити при атаката на "Хамас" срещу израелската територия на 7 октомври, предадоха световните агенции, като се позоваха на френското министерство на външните работи. Девет френски граждани все още се водят изчезнали, като някои от тях са заложници на "Хамас", допълва ведомството.

Същевременно парижката префектура обяви днес, че забранява демонстрация в събота в Париж в подкрепа на палестинците, предаде Франс прес.

Според префекта на Париж Лоран Нюнес демонстрацията се забранява, защото била планирана като шествие из парижките улици, а не като митинг на определено място, което пораждало много рискове. Той допълни, че организациите, които са депозирали искането за провеждането на тази проява, с думите си биха могли да наведат на мисълта, че подкрепят действията на "Хамас".

Искането за демонстрация бе отправено от асоциацията "Колектив за спешни действия за Палестина" (Collectif Urgence Palestine), обединяваща няколко синдиката, политически и други организации.

На 18 октомври френският Държавен съвет припомни на правителството, че пропалестински демонстрации не могат да бъдат системно забранявани и че префектите са тези, които трябва да преценят дали една демонстрация може да породи рискове за обществения ред или не и да вземат решение.

Миналата седмица на "Площада на Републиката" в Париж се състоя пропалестинска демонстрация, в която по данни на прокуратурата са участвали 15 000 души. Силите на реда задържаха 10 души заради антисемитски изказвания или надраскване на статуята на Републиката в центъра на площада.

В Париж днес представители на еврейската общност във Франция разположиха 30 празни детски колички в района на Айфеловата кула, предаде Франс прес.

Те символизират бебетата, децата или тийнейджърите, отвлечени от "Хамас" в Газа след атаката от 7 октомври. Инициативата е на Съвета на еврейските институции във Франция, която отправя призив чрез тази инсталация за освобождаването на децата, държани за заложници от "Хамас".

Подобни акции бяха организирани в Ница и в Марсилия.

Към всяка детска количка има снимка на дете, взето за заложник, на която са написани също името и възрастта му. 

"Франция има различни средства за намеса, тя има привилегировани отношения с Катар, с Египет, с Турция също, които могат да окажат влияние върху "Хамас", подчерта Жонатан Арфи, председател на организацията - инициатор на проявата.

Същевременно френският щурмови кораб "Тонер" се отправи към Източното Средиземноморие, за да окаже помощ на болниците в Газа, които се опитват да се справят с голям брой жертви на израелските въздушни удари, докато горивото и медицинските консумативи са на привършване, предаде Ройтерс.

Президентът Еманюел Макрон заяви, че изпраща хеликоптероносача да помогне на жителите на Газа да получат достъп до лекарства и медицински грижи.

Израел бомбардира ивицата Газа, откакто "Хамас" атакува израелски селища на 7 октомври, при което загинаха около 1400 души. Министерството на здравеопазването в Газа твърди, че повече от 7000 палестинци са били убити при въздушните удари, а хиляди са ранени.

Министерството на отбраната на Франция днес каза, че 199-метровия военен кораб е изпратен да оказва хуманитарна помощ, но не стана ясно дали става въпрос за доставка на медицинско оборудване и материали в Газа или за оказване на медицинска помощ на ранени палестинци на борда.

"Условията [за предоставяне на хуманитарна подкрепа] все още не са установени. Идеята е първо да се достигне до района и след това да се предостави възможно най-голяма помощ", заяви говорител на отбранителните сили.

Освен че може да превозва военни хеликоптери, танкове и амфибии, "Тонер" може да служи и като плаваща болница с десетки легла, рентгенов апарат и две хирургически отделения, става ясно от уебсайта на френското министерство на отбраната.