35 години от създаването на култовия филм на Иван Андонов: Клетвата във "Вчера" - написана от Бриго Аспарухов

Героят на Христо Шопов - Иван е прототип на разузнавача

Изповеди
12:49 - 15 Септември 2023
17284
35 години от създаването на култовия филм на Иван Андонов: Клетвата във "Вчера" - написана от Бриго Аспарухов

Култовата сцена с клетвата във филма на режисьора Иван Андонов - „Вчера” се е случила наистина в Немската гимназия в Ловеч през 60-те години на миналия век. „Клетвата беше написана от мен и от още двама мои съученици и когато някой не спазваше клетвата, тогава ние го изключвахме и всеки, който се беше подписал под тази клетва, прогаряше подписа му със свещ”, разказва бившият шеф на разузнаването Бриго Аспарухов.

Той е прототип на Иван - героят на Христо Шопов във „Вчера”. Историята, разказана на екрана от Иван Андонов и написана в романа и в сценария на Владо Даверов, се развива в Бастилията, както са наричали тогава немската гимназия в Ловеч.

Тази година се навършват 35 години от премиерата на филма „Вчера".  

На 15 септември от 18 часа „Вчера“ открива есенно-зимния сезон на „30 вечери с 30 български класики" в кино "Одеон". Фестивалът е по идея на дружеството за колективно управление на авторски права „Филмаутор“, по случай неговата 30-годишнина.

След всяка прожекция зрителите имат възможност да се срещнат с авторите, актьорите или творческия екип на филма, както и да се включат в дискусия с тях. Всички филми се прожектират в техния оригинален формат – на лента. Входът е свободен.

Този петък гост в „Одеон“ е Владо Даверов, който е и автор на песента "Клетва", композирана и изпята от Кирил Маричков и „Щурците". 

Писателят е завършил гимназията две години след Бриго Аспарухов. „Владо Даверов беше едно чепато, замислено, хубаво момче. Явно през неговия поглед тогава аз съм бил един възможен негов герой в бъдеще. Бях спортист, вечният спортист. Като гледам филма, ми се вижда, че добре ме е представил”, разказва Бриго Аспарухов.

Бриго Аспарухов е прототип на един от героите във "Вчера"

„Владо завърши 66-та година, аз завърших 64-та година миналия век. Владо Даверов е свидетел почти на всички неща в пансиона. А пансионът беше малка изолирана крепост - Бастилията се наричаше от местното гражданство. Ние не възприемахме този израз, но така ни наричаха - беше затворена общност, в която имаше голям колектив”, спомня си още бившият шеф на разузнаването.

„Всички неща, които се предават във филма, са истина, разбира се, украсени. Тази клетва беше прочетена на една такава сбирка, в една от стаите на пансиона, увити в чаршафи”, спомня си още прототипът на Иван от „Вчера”. 

Спомняме си за култовите реплики на директора Цончев във „Вчера” и прекрасната роля на Георги Русев: „На какво прилича това питам? На нищо не прилича! Вие сте ученици от кадрова гимназия! Я ме вижте мен - на 58 години съм и нямам нито един кариес! Един Цончев не си отива така лесно - запомни го!”

Георги Русев, Чочо Попйорданов, Георги Стайков и Христо Шопов във филма "Вчера"

„Поведението на директора Георги Русев, вечна му памет, тогава се казваше Иван Инджов, един достолепен българин, с много добри спомени за него съм. След това дойде друг директор – Цонев. Всичко това е сборен образ на директора”, спомня си Бриго Аспарухов. И допълва, че и двамата са имали подобни шеговити изяви. „Ние много бързо ги хващахме учениците и ги разнасяхме и украсявахме. Явно са станали култови”, допълва с усмивка Аспарухов.

Бастилията в Ловеч са завършили хора като Андрей Луканов, Нора Ананиева, дори настоящият финансов министър Симеон Дянков. На очи обаче се набива големият брой на разузнавачите. Сред тях освен Аспарухов са Цветлин Йовчев и Иван Драшков.

"Вчера, в смисъл на „миналото ни" трябва да се помни винаги – за да не забравяме, че не всичко започва от нас“, казва сценаристът Владо Даверов

„Във филма има едно скрито послание и то е не, че младите са вечните бунтари. За първи път младият човек разбира, че най-важното в живота е да съумее да прекара живота си така, че да не загуби уважението към себе си“, казва сценаристът Владо Даверов.

„Вчера" е толкова актуален и днес, защото и в романа, и в сценария ползвам вечните думи – обичам, мразя, смърт, раждане, синева, прекрасно, отчайващо. Не посягам към неологизми, за да изглеждам съвременен.

Вечните думи ще живеят векове, след като „поствам" и „лайквам" бъдат отдавна забравени. „Вчера, в смисъл на „миналото ни" трябва да се помни винаги – за да не забравяме, че не всичко започва от нас“, коментира Владо Даверов.

Сценаристът разкрива тайната на успеха на филма: „Това не е автобиографичен филм. Исках да се отърва от един мой красив, но тягостен спомен: изключването ми от немската езикова гимназия в Ловеч. А ме изключиха, защото нацепих чина и запалих печката, за да стопля гаджето. Почти нищо не съм измислял – всичко във филма някога с някого се е случвало в тези гимназии. Затова и всички езикови училища припознават тази история като своя”.

И въпреки, че филмът пресъздава реални случки от училищния живот в немската гимназия в Ловеч, той е сниман в някогашното училище за сценични кадри в Пловдив. Днес в тази сграда се помещава Пловдивската духовна семинария.

София Кузева и Христо Шопов


„Спомням си усещането за филма и основно работата ми с Иван Андонов, на който дължа много. Човекът, от който съм научил най-много за киното изобщо, е Иван Андонов. Всичко започна с много тежък кастинг, който мисля, че беше поне един месец. Режисьорът Иван Андонов искаше да бъде много сигурен в актьорите, които ще избере. Първоначално идеята е била аз да изиграя ролята, която във филма играе Георги Стайков. И в някакъв момент Иван е решил да ги размени“, разказа пък актьорът Христо Шопов.

„Това, което мога да кажа за филма е, че продължава да бъде по някакъв начин интересен на публиката, защото се занимава с вечни теми като любов, приятелство, предателство“, допълва той. 

Христо Шопов не се познава с Бриго Аспарухов и не е убеден, че точно разузнавачът е прототип на неговия герой Иван, по-скоро е идея за този човек.

Актьорът разкрива, че със София Кузева, която играе Дана във филма, общуват доста често и особено напоследък и имат нещо, върху което мислят заедно като проект. Шопов казва още, че да се гледат класическите български филми, е вътрешна необходимост и ако се превърне в нещо, което е задължително за младите хора, със сигурност, ще намразят българското кино.

„Добре е да познават една част от филмите, които по някакъв начин носят отпечатъка на времето“, смята Христо Шопов.

Чочо Попйорданов, Георги Стайков и Христо Шопов

Чочо Попйорданов бил разпределен в масовката след първоначалния кастинг заради лошия си говор. Трябвало да играе малка роля на ученик от класа на главните герои Иван и Ростислав. С много голямо желание и добри идеи и актьорски хрумвания Чочо дообогатява образа си. Актьорът е толкова борбен на снимачната площадка, че почти изравнява героя си с двамата главни герои.

Колебания е имало около избора на главните женски роли във филма. Дана е момичето, което идва от чужбина и става причина и двамата приятели да се превърнат в съперници. Фаворитката на Андонов за образа е студентката във ВИТИЗ Евелина Борисова. Със сините си очи и стройна фигура тя директно сразявала мъжките сърца. Даверов обаче настоява за София Кузева. “За мен това е Дана”, казал писателят и режисьорът се съгласил.

Спор между двамата имало и за актрисата, която да изиграе ролята на съблазнителната интригантка в елитното училище. Актрисата за Марина в крайна сметка избира Андонов. “Светла Тодорова ми приличаше на италианка, загадъчна една такава, подкупваща, още не съвсем станала жена, а пък носи в себе си нещо от женската стихия”, аргументира се режисьорът.

Режисьорът Иван Андонов по време на снимките на "Вчера"

Сцената с удавянето е снимана на същото място край Ловеч, където наистина преди години се дави момче от местната немска гимназия.

За снимането на сцената е извика екип от водолази. За по-голяма безопасност Иван Андонов иска да заварят здраво решетката към юзината. Героят на Стайков е повлечен от течението към решетката, потъва, после излиза на повърхността, пак потъва и изчезва за дълго време. В този момент сред хората на снимачната площадка настава паника, скачат и другите водолази.

Оказва се, че решетката не е била заварена добре и водолазът е бил повлечен от водата. Добрата физическа форма на тренирания млад актьор го задържа пред водната бездна. Всичко в опасната сцена завършва щастливо.

Оператор на „Вчера“ е Красимир Костов, музиката е на Кирил Маричков, художник е Георги Гуцев. В ролите са Христо Шопов, Георги Стайков, София Кузева, Светла Тодорова, Георги Русев, Никола Рударов, Стоян Алексшиев, Красимир Ранков, Павел Поппандов, Мария Стефанова, Крис Бартлет.