350 години по-късно: Спор за замъка на Д'Артанян във Франция

В село Люпиак-дан-льо-Жерс в началото на 17-и век се ражда героят от романа „Тримата мускетари“

Новини
14:17 - 15 Януари 2024
2586
350 години по-късно: Спор за замъка на Д'Артанян във Франция

Родният замък на Д'Артанян във Франция е обект на спор между местната общност и частни интереси, съобщи АФП, цитирана от БТА.

От едната страна е желанието постройката с площ 700 кв. м да бъде превърната в туристически и културен център, а от другата - имението да се трансформира в частен жилищен проект на изпълнителния директор на компанията "Ошон ритейл" (Auchan Retail).

Замъкът се намира в село Люпиак-дан-льо-Жерс, Югозападна Франция. Именно тук в началото на 17-и век се е родил Шарл дьо Бац дьо Кастелмор,

чиято служба на френската корона става вдъхновение за образа на известния герой от романа "Тримата мускетари" на Александър Дюма.

Имотът се предлага за продажба от две години.

През 2022 г. департаментът Жерс изрази желание да придобие замъка, намиращ се на около 120 км от Тулуза и оценен на близо един милион евро. Тогавашният министър-председател на Франция Жан Кастекс, който е родом от региона, подкрепяше инициативата. Проектът обаче не се осъществи, тъй като

собственикът на сградата обяви двойна цена и бяха необходими сериозни ремонтни дейности.

През 2023 г. - 350-годишнината от смъртта на мускетаря, местните власти основаха асоциация на името на Д'Артанян, която имаше за цел да направи ново предложение за покупка. През декември обаче компанията за развитие на земите и селските райони в Жерс обяви, че се интересува от предложението за покупка на главния изпълнителен директор на "Ошон ритейл" Ив Клод, който изрази намерение да го превърне в своя резиденция.

Около замъка има 150 ха земеделски земи. Окончателното решение се очаква в края на януари.