38 години преди атентата срещу Фицо убиха шведския премиер Улоф Палме

Социалдемократът беше застрелян в гърба в центъра на Стокхолм, разкриха убиеца му едва през 2020 г.

Едно време
23:00 - 15 Май 2024
8922
38 години преди атентата срещу Фицо убиха шведския премиер Улоф Палме

38 години преди атентата срещу словашкия премиер Роберт Фицо бе убит шведският премиер Улоф Палме. Общото между двамата е, че са с леви политически възгледи, а мъжете, дръпнали спусъка, са недоволни от провежданата от тях политика.

Палме бе премиер в периода 1969-1976 и между 1982 и 1986. Някои го смятат за архитект на съвременна Швеция, но консерваторите мразят неговите антиколониални възгледи. Улоф Палме не бе човек без врагове. Харизматичният лидер на шведската Социалдемократическа партия започва реформи, които не се нравят на някои едри бизнесмени. Изказва се и срещу ядрената енергетика, а не пести критики и срещу съветската инвазия в Чехословакия през 1968 г. и американските бомбардировки в Афганистан. Сред целите на неговите словесни атаки е и режимът на апартейд в ЮАР.

Шведският социалдемократ бе застрелян в гърба в центъра на Стокхолм на 28 февруари 1986 г., след като се прибирал от кино със съпругата и сина си. 59-годишният премиер освободил охраната си за вечерта.

Убийството предизвика масирана операция за издирване на извършителя, както и множество конспиративни теории за намеса на потайни сили, като се започне от ЦРУ и кюрдски сепаратисти и се стигне до службите за сигурност на Република Южна Африка.

В следващите 34 години до разкриването на името на убиеца смъртта на Палме се превърна в една от най-големите мистерии в историята на Швеция.

Улоф Палме е роден на 30 януари 1927 г. в Стокхолм в семейството на успешен бизнесмен от нидерландски произход, а майка му е балтийска немкиня, бежанка от времето на Първата световна война. След военната си служба през 1945 – 1947 година заминава за Съединените щати, където получава бакалавърска степен от Колежа „Кениън“, след което следва право в Стокхолмския университет.

Още като студент Палме участва активно в различни социалдемократически организации, а след дипломирането си работи в партийния апарат. През 1957 г. е избран за депутат, а през 1963 г. става министър без портфейл като близък политически съветник на премиера Таге Ерландер. От 1965 г. е министър на транспорта и съобщенията, от 1967 г. – министър на просветата, а след оттеглянето на Ерландер през 1969 г. го наследява начело на партията и правителството.

През 1976 г. Улоф Палме губи парламентарните избори, прекъсвайки продължилата четири десетилетия доминация на социалдемократите в шведската политика. През следващите години е лидер на опозицията, като същевременно участва в международната дипломация като посредник на ООН в неуспешните опити за прекратяване на Ирано-иракската война. През 1982 г. отново става министър-председател.

Многократно са се появявали и твърдения, че шведските служби за сигурност или други чуждестранни тайни служби имат пръст в убийството на шведския социалдемократ. По времето на Студената война Улоф Палме водеше политика за сближаване на Изтока и Запада и за създаване на зона в Централна Европа, която да е свободна от атомно оръжие.

Едва през 2000 г., т.е. 34 години след убийството, прокуратурата в Швеция назова името на убиеца на Палме - Стиг Енгстрьом. Тъй като той вече не бе между живите, срещу него няма как да се повдигне обвинение. Името му се е появявало и преди в разследванията по повод извършеното през 1986 г. убийство. В шведския печат много се е писало за вероятността Енгстрьом да е извършителят на престъплението.

Той е бил сред основните заподозрени непосредствено след убийството, защото е бил видян на местопрестъплението. След което обаче сам поискал да свидетелства пред полицията, бил разпитван многократно и разказал, че е искал да помогне на ранения Палме.

Така преди 4 години шведската полиция обяви, че затваря разследването за убийството на премиера Улоф Палме през 1986 г., тъй като основният заподозрян – швед, противопоставящ се на лявата му политика, е мъртъв. "Това е Стиг Енгстрьом. Тъй като е мъртъв, не мога да повдигна обвинения срещу него", заяви прокурорът Кристер Петершон на пресконференция в Стокхолм. Енгстрьом, наричан също "Мъжът от "Скандия", тъй като работел в близката застахователна компания", изпитвал силна неприязън към премиера и политиката му, допълни прокурорът. 

Графичният дизайнер Енгстрьом бе разпитан като свидетел в началото на разследването, тъй като той бил близко до мястото на убийството. Но полицията го сметнала за ненадежден понеже няколко пъти сменял показанията си. Той се самоубива през 2000 г. на 66-годишна възраст.

През 34-те години на разследването бяха разпитани над 10 000 души, а 134-ма признаха извършване на престъплението. Оръжието на убийството не бе открито, въпреки че полицията тества общо 788 револвера. Убийството на Палме през 1986 г. е видяно от десетки свидетели, но никой не може с абсолютна сигурност да идентифицира извършителя. На местопрестъплението са открити гилзи от калибър 357 Магнум.

През юли 1989 г. за убийството на Палме бе осъден дребен престъпник, но присъдата бе отменена месеци по-късно.

Неуспехът на полицията да открие извършителя остави белег върху психиката на страната, която и сега се гордее с безопасността по своите улици, посочва Ройтерс.