40 милиона американци губят работата си до края на април?

Това беше най-лошата седмица за икономиката от десетилетия, а трудното тепърва започва

Новини
15:48 - 27 Март 2020
2494
40 милиона американци губят работата си до края на април?

Рекордните 3,3 милиона искания за безработни, отчетени в четвъртък, поставят началото на икономическа криза, пред която са изправени американските работници и бизнеси - спад, според експертите, това ще приключи едва когато пандемията с коронавирус се съдържа.

Икономиката навлезе в дълбока рецесия, която е отзвук от Голямата депресия по начина, по който е опустошила толкова много предприятия и потребители, предизвиквайки масови съкращения и заплашвайки да започне верижна реакция на фалити и финансови загуби за големи и малки компании, коментира Вашингтон пост. 

Това, което отличава този спад, е колко бързо се разпространи вирусът и икономическата криза. Остава широко отворен въпрос дали това ще се превърне в дълготраен спад или краткотрайна рецесия. Анкета открива, че страховете от рецесия са високи на фона на съкращенията и съкращаването на плащанията от отпадане на коронавирус.  

Икономисти твърдят, че исковете за безработни, отчетени в четвъртък, които отразяват работниците, търсещи осигуряване за безработица миналата седмица, са началото на масивен скок на безработицата, който може да доведе до над 40 милиона американци да загубят работата си до средата на април.

Въпреки че все още няма официални данни, процентът на безработицата вероятно е скочил най-малко до 5,5 процента, казва икономистката Марта Гимбел от Schmidt Futures - ниво, което не се наблюдава от 2015 г. насам, а до 3,5 процента през февруари.

„Най-ужасяващата част от това е, че това е само началото на уволненията“, каза Гимбел.  

Тази касапница вероятно ще бъде частично подобрена от законопроекта за стимулиране в размер на 2,2 трилиона долара, който Сенатът прие късно в сряда вечерта, а Камарата има за цел да одобри днес.  

Законопроектът, който дава на повечето американци чекове на стойност 1200 долара или повече и осигурява милиарди на нискотарифни заеми за бизнеса, вероятно ще осигури спасителна сила за работниците и компаниите, които са изправени пред опустошения, но няма да спре тежка рецесия, нито ще бъде адекватен за поддържане работници, ако коронавирусната здравна криза продължава повече от месец или два. 

„Всички мислим, че рецесията е икономическа, но това няма нищо общо с икономиката“, казва Апарна Матур, учен от Американския институт за предприемачество.

Голяма част от нацията е направила избора да спре около половината икономика и да насърчи повечето работници да останат вкъщи в опит да спасят колкото се може повече животи. 

В момента средната проверка на обезщетението за безработица е 385 долара на седмица, което е по-малко от половината от типичната седмична заплата в САЩ. Размерът на сумата ще нарасне с допълнителни 600 долара седмично, след като президентът Тръмп подпише законопроекта за облекченията в закона, значително увеличение, което означава приливане на работници, тъй като те са принудени да останат у дома.

Но има безпокойство дали парите ще пристигнат навреме. Някои държави се отказаха от седмичния период на чакане преди да излезе първото плащане, но други не. 

Друг предупредителен знак са компаниите, които започват да намаляват заплатите. Occidental Petroleum намалява всички заплати на работниците в САЩ с 30 процента, а много по-малки фирми казват, че обмислят нещо подобно, смятайки, че е по-добре от съкращения. Тези намаления на заплатите са друг начин тази криза бързо променя траекторията на икономиката след години постоянни печалби и вероятно затруднява хората да се връщат обратно към предишните си нива на разходите, дори и да запазят работата си. 

Следващата седмица и седмицата след нея броя на исканията за безработица също вероятно ще са показателни. Въпреки че миналата седмица 3,3 милиона нови заявления за обезщетения бяха шокираща цифра, тя представлява само част от броя на хората, чиито работни места са били намалени в тази светкавична рецесия досега, пише "Трафикнюз".