43-годишна майка на две деца първа тества ваксината в САЩ

Актуални новини
11:13 - 17 Март 2020
4002
43-годишна майка на две деца първа тества ваксината в САЩ

САЩ започнаха първите клинични тестове за ваксина срещу коронавируса. Четирима пациенти са били подложени на изследването. То се провежда в научния институт "Кайзер Пеманент" в Сиатъл, съобщава "Би Би Си".

Експерименталната ваксина трябва да докаже, че няма нежелани странични ефекти.

Tя не може да причини COVID-19, но съдържа безвреден генетичен код, копиран от вируса, причиняващ заболяването.

Експертите казват обаче, че ще са необходими месеци, за да стане ясно дали тази или друга разработвана ваксина ще даде резултат.

Първият човек, върху когото бе тествана ваксината, е 43-годишна майка на две деца от Сиатъл.

"За мен това е невероятна възможност да направя нещо", споделя Дженифър Халер.

Клиничните тестове са финансирани от Националните здравни институти, а одобрението на потенциална ваксина ще отнеме между година и година и половина. Първата фаза ще отнеме 4 седмици. Следващите 3 месеца трябва да се установи дали ваксината е безопасна. Следващата фаза е около 8 месеца, която трябва да покаже дали ваксината работи.

Експертите от биотехнологичната компания Moderna Therapeutics, която стои зад разработването на ваксината, са категорични, че тя е разработена посредством изпитани методи.

"Държим на високите стандарти, използваме единствено медикаменти, за които е сигурно, че са безопасни за хората, а участниците в тестовете ще бъдат внимателно наблюдавани", казва д-р Джон Трегонинг, експерт по инфекциозни заболявания от колежа Импириъл в Лондон.

Типичните ваксини за вируси, като морбили например, се правят от отслабен или вече мъртъв вирус.

Ваксината mRNA-1273 обаче не е направена от вируса, който причинява COVID-19. Вместо това тя включва кратък сегмент от генетичен код, копиран от вируса, който учените са успели да направят в лаборатория.

Изследователите се надяват да "пробие" имунната система на организма, след което да се пребори с инфекцията.

Доброволците, участващи в тестовете, получават различни дози от експерименталната ваксина. Дори да се окажат успешни и безопасни обаче, е възможно да са нужни около 18 месеца преди всяка ваксина да бъде достъпна за обществеността.

Лекари в Хонконг също започват клинични изпитания на експерименталното лекарство Remdesivir, което се счита за потенциално ефективно в борбата с коронавируса. Комитетът по медицинска етика одобри клиничните изпитания на Remdesivir в градските обществени болници.

Подготовката за проучванията е приключила и в три големи болници, които ще започнат да набират пациенти за тестовете, съобщи представителят на Службата за болнични заведения в Хонконг Тинг-Ян.