48 години АМ „Хемус“ - 179 км асфалт!

На 4 октомври 1974 г. започва строителството на най-дългата автомагистрала в България. Краят още не се вижда

Новини
18:00 - 04 Октомври 2022
5076
48 години АМ „Хемус“ - 179 км асфалт!

На днешния 4 октомври се навършват 48 години от първата копка на автомагистрала „Хемус“. Строежът на аутобана официално започва през 1974 г., а началото дава тогавашният държавен ръководител Тодор Живков.

Това става с подобаващо тържество в участъка между селата Яна и Йорданкино (последното днес се казва Елешница).

Събитието е отразено подобаващо в тогавашния официоз „Работническо дело“

Десетилетие по-рано, през 1964 г., българското правителство взема решение за изграждане на автомагистрален пръстен, който да се състои от магистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Черно море“. „Хемус” е предвидена да бъде най-дългата, като осигурява директна връзка между София и Варна. Кръстена е на древното име на Стара планина – Хемус, по протежението на която преминава.

Общата планирана дължина на автомагистралата е 426 км, което я прави най-дългата автомагистрала в България. За 48 години обаче са построени едва 179 км.

Тази седмица се очаква да бъде пусната в експлоатация 15-км отсечка от „Хемус“ между шуменското село Белокопитово и търговищкото Буховци, обяви преди дни служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

По повод невъобразимо дългия срок за изграждане на магистралата народният гений е измислил няколко вица. Ето един от тях:

Според Стивън Хокинг до 100 години хората трябва да напуснат Земята.

Което ще е много тъпо, защото тогава тъкмо ще е завършена магистрала „Хемус“.