5 г. наши автоджамбази прекарват луксозни коли за милиони от Европа към Близкия Изток

Трафикът е осъществяван през Турция

Общество
21:07 - 13 Октомври 2023
5926
5 г. наши автоджамбази прекарват луксозни коли за милиони от Европа към Близкия Изток

В продължение на близо 5 г. група българи, обединени в престъпно сдружение, е прекарвала ултраскъпи коли, които са предмет на престъпление. Маршрутът е бил от ЕС към Близкия Изток, съобщиха от прокуратурата.

Трафикът е осъществяван през Турция, една част от автомобилите са били крадени, а за други са прилагани измамни лизингови схеми. До разбиването на бандата се стига след мащабна операция на МВР на 12 октомври, в която участват служители на ГД “Национална полиция” и областните дирекции в Бургас и Варна.

За денонощие в Бургас, Варна и Габрово са задържани 14 души, а на петима са повдигнати обвинения за участие в престъпно сдружение, за което законът предвижда наказание до 6 г. затвор. Четиримата са от Бургас, петият – от Варна.

Двама от заподозрените успели да напуснат страната и ще бъдат издирвани с европейска заповед за арест. Ако бъдат събрани доказателства за строга йерархичност помежду им, обвиненията могат да бъдат преквалифицирани за участие в организирана престъпна група, уточни окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Разбитата банда се е специализирала в регистрацията и прекарването на изключително луксозни крадени коли. Действала е от 2019 г. и до момента разследващи са установили 30 автомобила, предмет на престъпление.

Става дума за ултраскъпи марки като мазерати и порше, разкри директорът на ОД МВР Бургас старши комисар Емил Павлов. Част от автомобилите са крадени у нас и са собственост на чужди граждани, били на почивка в България. Други били предмет на престъпление от държави в Западна Европа.

“Може да се каже, че разбитата група е международна. Извършвани са лизингови измами в Германия, а автомобилите са били регистрирани в България с неистински документи от Испания. Променян е идентификационният им номер и след регистрацията са изнасяни за Близкия Изток през Турция”, каза още старши комисар Павлов.

Според него заради констатирани слабости при регистрация на автомобили в Пътна полиция са предприети промени в състава и в цялостната организация на работа. Павлов обаче уточни, че промените били въведени още м.г., когато бе разбита подобна престъпна група. Тогава измамниците крадели луксозни коли в страни от ЕС, фалшифицирали документите им и ги регистрирали на бедняци у нас, а после ги пласирали в Близкия изток. На автомобилите са били променяни идентификационните номера на рамата, а след това са регистрирани в сектор Пътна полиция с неистински документи. С обвинения по този случай през август м.г. се сдобиха една жена и петима мъже, включително и смятаният за лидер на групата Стоян Атанасов-Пижака. Стана ясно, че за 2 г. групата е продала 39 луксозни коли, чиято стойност е за близо 4 млн. лв.

“Това, че втората престъпна група е разбита сега, не означава че тя е продължила да регистрира автомобилите в КАТ Бургас. Регистрациите са били извършвани в периода преди въведените промени там. В момента случаите, които сме установили след този период, са за автомобили - предмет на лизингова измама”, уточни Емил Павлов.

Той отрече да има замесени полицаи в схемите, показали няколко проверки, включително на отдел “Вътрешна сигурност” и Инспектората на МВР.