50 долара чашката струва най-скъпото кафе в света

Зърната на "Black Ivory" се смесват с изпражненията на слонове

Новини
16:03 - 19 Септември 2019
1809
50 долара чашката струва най-скъпото кафе в света

Всеки страстен кафеджия трябва да опита признатото за №1 кафе в света Black Ivory. Ободрителната напитка е направена от зърна, обработени от слонове в Тайланд и вече се предлага в магазините, макар и на космическа цена - 1100 долара за килограм. Black Ivory се предлага в Tesco Lotus и Big C.

Твърди се, че най-вкусните кафеени зърна растат в курорт в Чанг Рай, в района на Златния триъгълник. В слоновия лагер Anantara Hotel е създаден уникалният сорт „Черна слонова кост“.

Ето и причината да се ползва огромното животно за най-употребяваната напитка в света. Проучвания са доказали, че по време на храносмилането слоновите ензими разграждат протеина на кафеените зърна. Тъй като протеинът е един от основните фактори, носещи горчивия привкус, ниското съдържание на протеини показва липсата на горчивина. За да опиташ от специалната напитка обаче, цената е 50 долара за чаша кафе.

Въпросното кафе е скъпо дори в сравнение с едно от най-висококачествените - това от о-в Бали, което струва 500-600 долара за килограм или 30 долара за чаша. То е кафе, обработено от цибетки и е произведено по същата технология - животното яде кафе на зърна, а протеините се разрушават по време на храносмилането.

Най-скъпото кафе в света се оказва и със силен екоефект - за да се създава уникалния тип кафе, са спасени 30 домашни слона и техните роднини със семействата си.