5000 лева глоба, ако береш незаконно липа

Най-често нарушителите са деца и възрастни

У нас
12:37 - 20 Юни 2019
2867
5000 лева глоба, ако береш незаконно липа

5000 лева достига глобата за неправомерно бране на липов цвят в разгара на сезона, когато уханните дървета вече са цъфнали. По разпореждане на кмета на Дупница Методи Чимев минималната глоба в общината е 50 лева, а максималната 5000. Забраната е валидна до приключване на цъфтежа и е по наредбата за опазване на зелената система, поясниха от общината.

През 2017-та година служителите на контролното звено са установили общо 34-ма нарушители. На 5-ма са съставени актове, а 29 са санкционирани с фишове. На всички е иззет набрания цвят. През 2018-та година статистиката е 36 нарушители, като на 7 от тях са съставени актове, съобщава БНР.

Повече от 10 години и в Кюстендил е наложена пълна забрана за бране на липов цвят, като кметската заповед се основава на закона за опазване на лечебните растения и опазване на зелената система. Санкцията е до 500 лева. Най-често нарушители са роми. Те събират липов цвят и при прецъфтяването на липите, и след буря, като ги събират под дърветата, коментират работници на общината.

В Плевен също се увеличават сигналите за неправомерно бране на липов цвят от дърветата, общинска собственост, съобщиха от общината. Най-често граждани се обаждат на тел. 112, след което информацията постъпва в общинския отдел "Обществен ред и сигурност", а проверките установили, че нарушителите са и деца, и възрастни хора. 

Брането на липов цвят е абсолютно забранено на общинските терени, според Наредба номер 23 в Плевен. Чупенето или рязането на клони и нанасяне на повреди върху дървета и храсти е нарушение по чл. 27 в документа. Нормативният акт дава възможност на длъжностни лица, определени от кмета, и на полицейски служители, да съставят актове. Налаганите глоби могат да бъдат от 200 до 2000 лв. 

Добиването на лечебни растения от територия - общинска собственост, може да се извършва съгласно Закона за лечебните растения след издаване на разрешително и заплащане на такса, а цените са обявени в общинската наредба номер 17 за местните такси, посочват от общината.