8-годишната Габи отгледа тиква-гигант

Момиченцето от горнооряховското с. Драганово произведе 50-килограмов великан

У нас
11:52 - 28 Октомври 2019
2309
8-годишната Габи отгледа тиква-гигант

Тиква с внушителни размери – обиколка 172 см и височина 72 см, която тежи 50 килограма, порасна в двора на семейство в горнооряховското село Драганово.

Оранжевият великан е бил засаден от 8-годишната Габриела Ангелова, която решила да придобие практически знания за земеделието след урок в училище и използвала за терен градината на баба си и дядо си. За нейна радост, още с първия опит пожънала неочакван успех, пише borbabg.com.

Оказало се, че огромната тиква тежи повече от самата Габриела, и без помощта на дядо й нямало как да я изнесе от градината.

Малката фермерка първоначално сложила семка от тиква да поникне в кофичка от кисело мляко. Изникнал разсад и на шега дядо й Ангел го засадил в единия ъгъл на двора. Двамата с Габриела продължили да се грижат за крехкото растение и не пропускали да го поливат всяка седмица. Тиквата избуяла, пуснала филизи и отгледала само един плод.

Гордата производителка има различни идеи за гигантското растение – кората да бъде превърната във фенер за предстоящия празник Хелоуин, а от вътрешността да се приготвят няколко тави с тиквеник.

Бабата на Габриела пък е обещала да раздава от тиквата на приятели в деня, в който изплащат пенсиите.

Това е най-голямата тиква, отглеждана в региона. Тя подобри рекорда на производител от Джулюница, който преди четири години отгледа 30-килограмов гигант и го изложи за продан на кооперативния пазар във Велико Търново.