8 лева за шаран на Никулден (СНИМКИ)

Актуални новини
13:15 - 06 Декември 2021
3886
8 лева за шаран на Никулден (СНИМКИ)

Между 8 и 9 лева върви кило шаран навръх Никулден в София и в повечето от големите градове у нас, показа проверка на Lupa.bg на рибните пазари и в големите хипермаркети. Сбъдна се прогнозата на някои експерти, че цените на шарана няма да се надуят в последните дни преди празника на рибарите, моряците и банкерите.

„Цените на рибата по време на Никулден си вървят абсолютно еднакво, както е през цялата година, без никаква промяна. Просто не трябва да спекулираме с пазара. Това не е правилно. Тези цени, които са и през годината, остават и по време на Никулден“, аргументират се спецовете. 

Факт е обаче, че сегашната цена на речната риба е около 8,60 лева за килограм, докато миналата година се намираше и за под 6 лева - средно за около 5,50 лв. за килограм. Това е и причината отново мнозина, сред които най-вече бедните пенсионери,  да се откажат от традиционното ястие за трапезата. По-евтини риби обаче трудно се намират.  

Така вкусният лаврак, например, хич не е за трапезата на средния българин - цената му е 30 лева за килограм, или 2,99 лв. за 100 грама. Толкова струва и пресният калкан. Ципурата е малко по-евтина - около 25 лева/кг.

Една от най-евтините риби отново си остава пъстървата, която се продава за 11 лева на кило. 100 грама може да купите и за левче в много от магазините. Толстолоб котлет пък е още по-достъпен за джоба - 100 грама може да купите за 79 стотинки. Намира се и за 5 лева на килограм.

Риба тон също е сред доста скъпите морски вкусотии - търговците я предлагат за 3,59 лв. на 100 грама. Прясната ципура пък струва 29 лева за килограм, а 100 грама се предлагат за 2,79.

Сьомгата, която се превърна в любим деликатес за българите, се продава за около 3,50 на 100 грама. Котлетът без люспи пък струва 3,19 лв. 100-те грама. Килото пък обикновено се търгува за 35 лева. Малко по-евтини са котлетите. Най-малко пари ще ви струва сьомговата пъстърва, която върви по 1,99 за 100 грама. Белият амур пък се продава за 5 лева на килограм.  

От няколко години, мнозина предпочитат да наредят масата с морски дарове като калмари, миди и скариди, които обаче също никак не са евтини. Калмари туба вървят по 20 лева за килограм. Малко по-евтино, по 1,19 лева за 100 грама вървят бейби калмарите. Скаридите пък се предлагат по 1,70 за 100 грама, като малко по-скъпи с 20-ина стотинки са бланшираните.

И тази година, големите и малки ресторанти са се погрижили и пуснаха обяви още в края на ноември, че работят по поръчка и могат да сготвят вместо вас традиционните рибни ястия за 6 декември. От услугата могат да се възползват най-ангажираните домакини, които нямат време да сготвят точно в средата на седмицата. Улеснението обаче си има цена - за 3-килограмов печен шаран, пълнен с орехи, стафиди, ориз и домати ще се наложи да броим по 50 лева.

Някои заведения дават по-скромни цени - срещу 20-ина лева пълнят шаран, но без да уточняват съставките. Някои заведения дават като бонус и бутилка вино. При предложенията за толстолоб цените са около 17 лева, като в офертата са включени и два вида салати. За сготвена пъстърва цифрата е ниска - около 13 лева.

Заявките обаче вече са затворени и който е поръчал - поръчал. 

Експертите обаче отчитат, че за съжаление, на родния пазар има твърде малко българска риба, а масово се продава вносна, и заради това тя не винаги е прясна. Най-неприятното е, че пратките се размразяват и после отново замразяват, което не влияе никак добре нито на полезните, нито на вкусовите качества.

За да похапваме безопасно на празника, проверките на Българската агенция по безопасност на храните вече започнаха.

Инспектори от санитарното ведомство съветват потребителите да следят за следните неща, когато подбират риба за своята празнична трапеза - очите й трябва да бъдат изпъкнали и бистри, хрилете с розово-червен цвят, слузта по тялото не трябва да е обилна, люспите да са плътно прилепнали към тялото, а коремчето да не е издуто.

Експертът сочат и друга любопитна подробност - че в равнинните части на страната се яде повече шаран, а във високопланинските - пъстърва.

Високите цени на рибата ни изненадват неприятно, защото според неофициални данни на Асоциацията на производителите на рибни продукти, тази година уловът е сравнително слаб. Все пак, добри са количествата на сафрид и чернокоп.

Шефът на АПРП д-р Йордан Господинов пък успокои, че кризата със заседналия край защитената местност Яйлата кораб „Вера Су“ няма да се отрази негативно на добивите на риба, тъй като сериозно замърсяване в района няма. Експертът обясни, че в икономическата ни зона в Черно море има едва 20-30 вида риба, докато вносните достигат до 300, сред които скумрия, мерлуза, херинга, хек, които са най-популярни сред консуматорите в България.


Снимки: Агнес Методиева